Massiv protest mot lag mot protester
Demonstranter river barrikader vid ett vägarbete i London under lördagens protester. Foto: Matt Dunham/AP/TT


Tusentals britter samlades i stora demonstrationer mot en ny lag som ska ge polis större befogenheter att stoppa protester.

Protesterna runt om i Storbritannien samlades under parollen "nationell aktionshelg", men under de massiva demonstrationerna valdes senare de vassare slagorden "kill the bill" (stoppa lagen).

Bråk mellan demonstranter och polis bröt ut i centrala London på lördagskvällen.

Polis meddelade att insatserna förändrats till att inbegripa gripanden. De som befann sig i området för sammandrabbningarna uppmanades att omedelbart bege sig hemåt.

Lagförslaget innebär att polis får större befogenheter att skingra demonstrationer, samt att införa både högsta ljudnivå och tidsbegränsningar för demonstrationer.

Kritiker anser att lagen kan användas för att stoppa meningsmotståndare.

Demonstrationer har varit förbjudna på grund av nedstängning för att stoppa virusspridning. Restriktionerna lättades nyligen.

(TT-Reuters)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.