Massiv fransk manifestation efter lärarmord
En tyst minut för den mördade läraren hålls i Bayonne i sydvästra Frankrike. Foto: Bob Edme/AP/TT


Stora manifestationer pågår i flera franska städer, där människor visar sitt engagemang sedan en lärare mördats utanför sin skola i en Parisförort i fredags.

Historieläraren Samuel Paty hade visat omstridda karikatyrer av islams profet Muhammed i samband med undervisning om yttrandefrihet.

– Det är absolut viktigt att visa vår mobilisering och vår solidaritet, vår nationella sammanhållning, säger utbildningsminister Jean-Michel Blanquer till France 2, och uppmanar alla att stötta landets lärare.

En manifestation äger rum på Place de la République i Paris, där runt 1,5 miljoner människor demonstrerade efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015, då tolv människor dödades. Dådet, så tolv människor dödades, genomfördes efter att tidskriften publicerat Muhammedkarikatyrer.

Premiärminister Jean Castex och Paris borgmästare Anne Hidalgo deltar i manifestationen på söndagen.

Även i Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille, Bayonne och Bordeaux pågår eller väntas omfattande manifestationer..

"Jag är lärare"

Under lördagen lade hundratals elever, lärare och föräldrar blommor vid skolan där läraren arbetade. Några bar skyltar med texten "Jag är lärare" och "Jag är Samuel" – i linje med det kända "Jag är Charlie" som spreds över världen efter attacken mot Charlie Hebdo 2015.

Läraren som mördades hade hotats på nätet för att ha visat karikatyrerna, och en elevs far hade manat till "mobilisering" mot honom, enligt Frankrikes antiterroråklagare Jean-François Ricard.

Enligt Ricard tyder mordet på att Frankrike fortfarande står inför "ett terrorhot på väldigt hög nivå", men han lägger till att den 18-årige utpekade mördaren inte var känd bland myndigheter som något hot. Händelsen utreds som "mord med koppling till en terrororganisation".

Blommor och tända ljus utanför skolan i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine, där en lärare mördades i fredags. Foto: Michel Euler/AP/TT

Elva personer

Den misstänkte sköts till döds av polis kort efter attacken. Enligt vittnen ska han ha setts på skolan under fredagen och då frågat elever om var han kunde hitta läraren som sedan mördades.

En bild på läraren och ett meddelande där 18-åringen erkänner mordet har hittats på hans mobiltelefon.

Sammanlagt har elva personer hämtats av polis med anledning av händelsen, bland annat mannen som uppmanat till mobilisering mot läraren och flera av den misstänkte 18-åringens familjemedlemmar.

Åklagare är tystlåtna om eventuella anklagelser eller misstankar.

(TT-AFP)

Fakta

Charlie Hebdo

(TT)

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo grundades i Paris 1970. Den har sitt ursprung i satirtidskriften Hara-Kiri, som förbjöds 1970 efter ett skämt om ex-presidenten Charles de Gaulles bortgång. 1981 lades den ned men återuppstod 1991.

Tidningen är särskilt känd för sina provokativa teckningar och sekulära, antireligiösa hållning. Måltavlorna är ofta religiösa ledare och företeelser samt politiker och andra offentliga personer.

Under 2000-talet blev tidningen beryktad för sin drift med islam, bland annat publicerades 2006 kontroversiella Muhammedteckningar. Flera muslimska organisationer stämde Charlie Hebdo för rasism och förtal av islam, men tidningen frikändes av domstolen.

2011 totalförstördes tidningens lokaler av en brandbomb. Den 7 januari 2015 tog sig beväpnade män in på redaktionen och mördade tolv personer.

I slutet av september 2020 höggs två personer med en köttyxa utanför tidningens tidigare kontor. Den misstänkte 18-årige gärningsmannen sade sig ha velat hämnas teckningarna på Muhammed som åter publicerats. Ytterligare sex personer omhändertogs av polis efter dådet.

Källa: Nationalencyklopedin, BBC