Maria kämpar för andras rättigheter
Trots att LSS är en rättighetslag avslås många ansökningar
Maria Nydahl, vid Stora Coop i Umeå, startade kampanjen den 28 augusti för att uppmärksamma både allmänhet och politiker på urholkningen av LSS. Foto: Eva Sagerfors


Lagen om stöd och service, LSS, ska hjälpa personer med funktionsnedsättning att leva mer som andra. I praktiken får många med behov avslag, många barnfamiljer har fått det svårt och man talar om en urholkning av LSS.

Utanför Stora Coop i Umeå står Maria Nydahl, 36, med en skylt: ”LSS-krisen”. Hon planerar att stå här varje lördag fram till valet.

– När man läser och får veta hur folk har det så fick jag nog. Det måste bli en förändring. Det är ett år kvar till valet och då tyckte jag att folk måste få veta hur det är för många familjer. Det kommer bli fler sjukskrivningar för att folk går in i väggen på grund av att de inte får den hjälp de behöver. Det kommer att kosta staten mer. Man tappar hakan över hur det är.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!