När Tan Yongjie i hemlighet smög sig ombord på ett fraktfartyg i Hong Kong i juni 2001, visste han inte ens vart skeppet var på väg. Allt han visste var att han var tvungen att lämna Kina för att komma i säkerhet.
Tan arbetade som fabriksarbetare i Guangdong-provinsen i Kina när han 1998 kom i kontakt med en andlig qigongmetod- och meditationsmetod vid namn Falun Gong eller Falun Dafa. Falun Dafa lär ut principerna sanning, godhet och tålamod, liksom fem enkla övningar.
Tan började utöva Falun Gong 1998. Året efter påbörjade det kinesiska kommunistpartiets ledare Jiang Zemin en förföljelsekampanj mot Falun Gong, med massanhållanden som följd och utövare som torterades för att få dem att ge upp sin tro. Många utövare dödades till och med.
Polisen fängslade Tan fyra gånger under 1999 och 2000, enligt Minghui.org. Varje gång kvarhölls han i 15 dagar, men vägrade avsäga sig sin tro på Falun Gong.
Natten den 26 april 2001 arresterades Tan medan han delade ut flygblad som krävde ett slut på förföljelsen av Falun Gong. Tan skickades till ett arbetsläger i Boluo-området där vakterna torterade Falun Gong-utövare med träpinnar, bambustavar och läderremmar. Eftersom Tan vägrade skriva "ångeruttalanden" där han lovade sluta utöva FalunGong, blev han misshandlad många gånger. Han blev en gång satt i handbojor i ett fönster och hängde där i mer än fem timmar för att han hade gjort Falun Gong-övningarna.
En natt torterade tre vakter honom igen och de bad honom återigen att skriva ett "ångeruttalande", men Tan vägrade och sade inte ett ord. Senare band vakterna honom till en pelare och värmde upp en rostig järnstång på en elektrisk brännare tills den blev röd.
– Vill du fortfarande utöva Falun Gong? frågade vakten, medan han pressade staven mot Tans ben på fler än ett dussin ställen.
Tan skrek av smärta men svarade fortfarande inte. Vakterna drog honom sedan tillbaka till hans cell, där han inte kunde gå eller sova på grund av den svåra smärtan.
Senare såg vakterna att Tans ben fortfarande inte fungerade ordentligt, så de satte honom att vakta arbetslägrets odling. Jordbruksmarken var väldigt stor, och de hade inte uppsyn över honom. När Tan hade vakten under den andra natten använde sig han av en träpinne som krycka och linkade under stor smärta bort mot friheten.
– Två kilometer var svårt för mig att gå. På dagarna var jag rädd för att bli fångad, så jag gömde mig i buskarna och åt några brutna bitar sockerrör som mössen lämnat kvar. Sedan gick jag igen på natten, sade han till Minghui.org.
Två dagar senare gömde sig Tan i en lastbil och åkte med den till Hong Kong, där han smög sig ombord på ett fraktfartyg. Han gömde sig i lastrummet, omgiven av mörkret och metallcontainrar. Han överlevde på det lilla bröd och vatten som han hade lyckats få med sig, men så småningom tog det slut. Efter några veckor, precis innan han skulle kollapsa av hunger och törst, nådde han Long Beach, Kalifornien, den 24 juni 2001.
Tan kunde inte tala engelska, så han försökte hitta hjälp varhelst han kunde. Han fick sedan lift med en snäll gammal man som var på väg till Florida. Den gamle mannen släppte av Tan i Houston, där han bad den lokala polisen om hjälp. Där skickade de honom sedan till en mottagningscentral.
Den 13 juli brast brännskadorna på Tans ben medan han var i duschen. Han skickades till sjukhuset, där läkare diagnostiserade såren som tredje gradens brännskador. Tan hade 13 sår på benen och måste få hudtransplantation för att läka dem.
De lokala Falun Gong-utövarna besökte honom och de stora medierna kom för att intervjua honom på sjukhuset.
– Arbetslägret i Kina var ett helvete, sade han. Här är alla så trevliga mot mig. Skillnaden är så stor.
Tan sade att han bara är en av många, många utövare som drabbats av en sådan omänsklig förföljelse, och en del får utstå ännu värre behandling än vad han fick.
Tan fick senare bo hos en Falun Gong-utövare i Houston medan han återhämtade sig .
Falun Gong-utövare återgav senare Tans historia för att öka medvetenheten om situationen i Kina. Även idag fortsätter utövare dela med sig av det de varit med om till så många människor som möjligt, i hopp om att förföljelsen snart kommer att upphöra och att deras vänner och familjer i Kina ska komma att bli trygga och säkra.