Kan en bild säga tusen ord? Svaret ligger i bilden det gäller. Det finns många bilder därute där det verkligen stämmer, sådana som har kraft att väcka våra känslor. En del gör oss ledsna, en del väcker vår medkänsla, andra väcker ilska. En sådan bild kan vi bära med oss för alltid.
Ibland kan det räcka att fotografen befinner sig på rätt plats i rätt tid för att få den där ikoniska bilden som hamnar på förstasidorna över hela världen och tjänar som en viktig påminnelse om det som varit. Många av dessa talar för sig själva och det krävs inte många ord för att beskriva dem.
1. Ljusvaka
Ljusvakan på bilden hålls årligen för att hedra de som förlorat sina liv i det kinesiska kommunistpartiets (KKPs) kampanj – ett folkmord – för att ”eliminera” Falun Gong.
På den här bilden har 2 000 Falun Gong-utövare samlats i Washington D.C. för att minnas sina medutövare som dödades i förföljelsen. Falun Gong-utövare fortsätter att vädja om rättvisa, genom fredliga protester och ljusvakor runt om i världen.
Vad ligger bakom förföljelsen? Den här mjuka meditationsmetoden blev så populär att antalet utövare vida översteg antalet medlemmar i KKP. Det resulterade i att den förre diktatorn Jiang Zemin blev avundsjuk. ”Förstör deras rykte, ruinera dem ekonomiskt och förinta dem fysiskt,” var den order han gav 1989.
2. Fredlig vädjan vid Himmelska fridens torg
För 16 år sedan, den 20 november 2001 samlades 36 västerlänningar från 12 länder, i tysthet på Himmelska fridens torg i Peking. På ett fredligt vis vädjade de för att låta det kinesiska folket få veta att Falun Gong är bra. Det kinesiska folket hade blivit översköljda av smutskastande propaganda från det kinesiska kommunistpartiet 1999. Syftet var att vända den allmänna opinionen emot den populära andliga metoden.
De västerländska utövarna satt ner på torget och några höll upp en stor banderoll, men mycket snart fördes de bort och fängslades av polisen.
Den kanadensiske Falun Gong-utövaren på bilden, Zenon Dolnyckyj vecklade ut en banderoll, bunden vid hans ben. Där står ”Falun Dafa är bra.”
”Amerika vet, världen vet, att Falun Gong är bra!” ropade Dolnyckyj på kinesiska medan han sprang över torget och tydligt visade banderollen. Samtidigt blev de andra utövarna misshandlade, slagna och intvingade i polisbilarna.
Tre poliser slog ner Dolnyckyj och en muskulös man slog honom i ansiktet så att näsbenet bröts. Sedan tvingade de in honom i en polisbil.
Den här historiska händelsen lämnar ett avtryck för eftervärlden om en kraftfull handling av mod och osjälviskhet.
3. Kyssen under upploppen i Vancouver
Scott Jones berättar att han försökte lugna sin flickvän, Alex Thomas, som var hysterisk efter att de hade blivit slagna av polisen under upploppen i Vancouver 2011. Paret hade just varit på en hockeyfinal. Ett upplopp hade brutit ut efter matchen och paret kom emellan.
”Jag var 20-30 meter bort och såg två personer ligga på marken på den tomma gatan. Först trodde jag att en av dem var skadad. Jag tog några bilder och sedan var ögonblicket över. Det var totalkaos. Upprorsmakare satte eld på två bilar. Sedan såg jag rånare som hade sönder fönstret på en affär intill. Då kom kravallpolisen rakt emot oss. När jag hade slutat springa såg jag två personer som låg på gatan bakom polisstyrkan. Precis bredvid dem fanns kravallpolisen och en rasande eld. Jag förstod att jag hade fångat ett speciellt ögonblick när jag fick den här stilla scenen mot bakgrund av ett sådant kaos. Men det var inte förrän senare när jag kom tillbaka för att spara mina bilder som min redaktör påpekade att de två personerna inte var skadade utan kysstes.” – Rich Lam, fotograf
4. Det svarta dammets barn
Det svarta dammets barn är en fotoserie av fotografen Shehzad Noorani från Bangladesh.
I Bangladeshs huvudstad Dhaka finns hundratals fabriker och arbetsplatser för återvinning av torrcellsbatterier. Huvuddelen av arbetskraften är kvinnor och barn. De arbetar hela dagarna under hemska förhållanden. Kolpartiklarna ger infektioner i ögon och lungor, särskilt hos barnen.
”Precis som Marjina tar många kvinnor med sig sina barn till arbetet eftersom det inte finns någon annanstans att ha dem. Miljön i och omkring arbetsplatserna är full av koldamm och andra giftiga ämnen. Små barn leker i den här förorenade miljön tills de är trötta och somnar. De flesta av dem har infektioner i lungor och ögon. Det tragiska är att de här barnen måste arbeta för att hålla sig vid liv; om de inte arbetar så äter de inte. Men det betyder inte att de måste utnyttjas.” – Shehzad Noorani, fotograf.
5. Tankmannen eller Den okände rebellen
”Tankmannen” betraktas som en av de mest ikoniska bilderna från 1900-talet. Den här ensamme mannen som står framför stridsvagnarna blev en symbol för massakern på Himmelska fridens torg. Den yngre generationen i Kina vet inte så mycket om vad som hände då och det är ett förbjudet ämne. Allmänheten har ingen fri tillgång till den riktiga informationen, bilderna eller den verkliga statistiken från massakern. Enbart datumet ”4 juni” eller ”4/6” är kraftigt censurerat.
Enligt information som har offentliggjorts av en anonym källa på hög nivå inom den kinesiska statens råd dödades 10 454 personer av kinesiska soldater under massakern. Den här siffran är långt större än den kinesiska regimens officiella siffra för omkomna olycksfall på 200.
Studenter sköts ner i drivor och kördes över av stridsvagnar 4 juni 1989. ”Sedan körde stridsfordon över kropparna om och om igen för att göra ”paj”. Resterna samlades ihop av bulldozrar, brändes och spolades bort i avloppet,” enligt ett utdrag ur redogörelsen som nådde Storbritanniens ambassadör i Kina 1989, Alan Donald.
Trots att han visste hur soldaterna hade massakerat studenterna dagen innan klev ”Tankmannen” fram 5 juni. Han gjordes ”odödlig” av fotografen Jeff Widener från Associated Press, som råkade vara på rätt plats i rätt tid. Så småningom fördes Tankmannen bort av vad som verkar ha varit hemlig polis, men inte förrän han hade fått stopp på konvojen och klättrat upp och talat med soldaterna.