Miss World Kanada kräver att Kina släpper kanadensisk kvinna
Miss World Kanada, Anastasia Lin, talar med reportrar i Toronto den 15 december 2015. Foto: Matthew Little


Anastasia Lin, människorättsaktivisten som också är regerande Miss World Kanada, har retat upp Kinesiska kommunistpartiet igen. Denna gång krävde hon i FN att en kanadensisk kvinna som fängslats i Kina omedelbart släpps.

Den 19 juni talade Lin inför FN:s råd för mänskliga rättigheter. Där beskrev hon fallet med Sun Qian, en kinesisk-kanadensisk företagare med kanadensiskt medborgarskap, som greps i februari i Kina för att hon utövar falungong, en andlig metod vars utövare förföljs i Kina sedan 1999.

Lin uppmanade dessutom rådet att hjälpa till att stoppa förföljelsen av falungong, och utreda mord på samvetsfångar för deras organs skull, något som hon beskrev som ”brott mot mänskligheten”.

– De kinesiska offren vill veta: hur kunde FN välja in Kina i detta råd för mänskliga rättigheter? frågade hon.

Lin berättade senare för Epoch Times att den kinesiska delegationen försökte stoppa talet med en ordningsfråga, men att de misslyckades.

– I slutet av talet, när de insåg hur allvarligt det var, började de dunka i bordet för att få ordförandens uppmärksamhet, berättade hon.

I det officiella svaret smutskastade den kinesiska delegationen falungong och kom med ”idiotiska uttalanden om att de ’hjälper’ folk genom att fängsla dem utomrättsligt och tortera dem”, tillade Lin.

Benedict Rogers på den kristna organisationen Christian Solidarity Worldwide kallade Kinas svar ”chockerande men inte överraskande”.

– Kina har den senaste tiden intagit en aggressiv position gentemot kritiker i människorättsfrågor inom FN, inte bara när det gäller förföljelsen av falungong, utan även kränkningar av kristna, uigurers, tibetaners, människorättsadvokaters och politiska dissidenters mänskliga rättigheter, sade han.

Kina utövar även påtryckningar på mer indirekta vis. Nyligen blockerade det krisdrabbade Grekland, som har stora och värdefulla affärer med Kina, ett EU-uttalande där man kritiserar landets regim för dess kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Uttalandet skulle ha gjorts vid FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Sun Qian, som varit kanadensisk medborgare sedan 2007, reste ofta mellan sitt hem i Vancouver och Peking i affärer. Den 19 februari greps hon i sitt hem av över tjugo civilklädda poliser och sattes i ett ökänt häkte i Peking. Enligt hennes advokat har hon också utsatts för brutal, tortyrliknande behandling. Flera kanadensiska politiker har krävt att hon släpps.

Anastasia Lin, som själv utövar falungong, blev känd i vidare kretsar 2015 när Kina vägrade henne visum för att delta i Miss World-finalen, som hölls i Kina det året. 2016 lät tävlingen henne representera Kanada i det årets final i Washington, men hon hindrades från att tala med media under tiden innan tävlingen.

Lin har skapat en petition på change.org för att förmå Kanadas premiärminister Justin Trudeau att offentligt kräva att den kinesiska regimen släpper Sun Qian.

Rapportering av Irene Luo och Larry Ong