Många kvinnor med bröstcancer behandlas med cellgifter i onödan
Många kvinnor med bröstcancer har ingen nytta av cellgifter. Foto: Exact Sciences


En ny oberoende studie visar att de flesta kvinnor som drabbas av den vanligaste formen av bröstcancer efter klimakteriet skulle klara sig med endast hormonbehandling. Nu har ett företag utvecklat ett test som kan identifiera vilka kvinnor som har mest nytta av cellgifter.

Studien visar att 85 procent av de kvinnor som drabbas av den vanligaste formen av bröstcancer efter klimakteriet inte har någon nytta av cellgiftsbehandling. För att identifiera vilka kvinnor som har mest nytta av cellgifter och vilka som bara behöver hormonbehandling kan man göra ett gendiagnostiktest.

Enligt Exakt Science Nordic, ett företag som gör tester för cancerscreening och cancerdignostik, drabbas cirka 9 000 svenska kvinnor av bröstcancer varje år. Många av dem behandlas med cellgifter, ibland helt i onödan. Det finns sannolikt också de som inte får cytostatikabehandling fast det hade kunnat förbättra deras sjukdomsprognos. För att identifiera rätt kvinnor har studien använt sig av ett gendiagnostiktest som nu även finns i Sverige.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!