Många känner sig överkörda av god man – nya lagar kan öka insyn
Delaktighet är inte givet för den som har god man
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tog emot Ställföreträdarutredningens betänkande den 5 maj 2021. Lagändringarna kan träda i kraft 2023. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


En ny översyn av gode män och förvaltare kan förbättra för de som behöver hjälp med till exempel ekonomin. Forskaren Torbjörn Odlöw menar dock att risken finns att man missar att säkerställa den enskildes delaktighet.

Den som behöver hjälp att ta hand om ekonomin eller bevaka sina rättigheter på grund av sjukdom eller funktionshinder kan få en god man eller förvaltare (ställföreträdare). Det är dock ingen rättighet och det ställs krav både på personens situation och på den som agerar ställföreträdare.

För Sebastian i Värmland fungerade det inte alls med den gode man han fick 2019. Han säger att han kände sig överkörd och att den gode mannen inte lyssnade på honom. Kommunikationen kring överföring av pengar fungerade dåligt, vilket skapade en otrygghet. Vid ett tillfälle kunde han inte handla mat på tio dagar eftersom han inte fick pengar överförda till kortet, trots att det fanns pengar kvar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!