Många döda i storbrand på covid-19-sjukhus i Irak
Ett fältsjukhus för covid-19-patienter byggs upp i Iraks huvudstad Bagdad. Sjukhuset på bilden är inte samma sjukhus som i texten. Arkivbild. Foto: Hadi Mizban/AP/TT


Syrgas exploderade på en intensivvårdsavdelning för covid-19 patienter och lågorna spred sig snabbt. Minst 27 människor har omkommit och 46 skadats i en nattlig brand på ett sjukhus i den sydöstra delen av Iraks huvudstad Bagdad.

Flera våningsplan tog snabbt eld efter att en syrgastub mitt i natten exploderat på en intensivvårdsavdelning för covid-19-patienter, enligt sjukhuskällor. På covidavdelningen vårdades 30 personer och den var avsedd för de svårast sjuka i Bagdad.

– Majoriteten av offren avled på grund av att deras respirator kopplades bort när de var tvungna att flyttas, medan andra kvävdes till döds av röken, säger Kadhim Bohan, chef för landets civilförsvar.

Ambulanser från andra sjukhus skyndade till för att evakuera patienterna. Videor på sociala medier visar hur brandmännen försöker släcka lågorna medan patienter och anhöriga flyr.

– Sjukhuset hade inget brandskyddssystem och otillräckliga tak gjorde att lågorna snabbt spred sig till mycket brandfarliga material, säger general Kadhim Bohan.

Av totalt 120 patienter och anhöriga har 90 räddats, enligt civilförsvaret. Tidigt på söndagsmorgonen uppgavs branden vara under kontroll.

Coronapandemin har satt Iraks sjukvård under hård press, en sjukvård som redan innan var svårt sargad efter årtionden av sanktioner, krig och misskötsel. Hittills har officiellt minst 15 200 människor omkommit efter att ha insjuknat i covid-19, enligt landets hälsomyndighet.

Branden har väckt ilska på sociala medier och på Twitter trendar budskapet att hälsominister bör avgå. Premiärminister Mustafa Al-Kadhimi har svarat på kraven genom att lova att branden och de sjukhusansvariga ska utredas grundligt.

(TT-AFP-Reuters)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.