Många bränder tynger räddningstjänsten
Skogsbränder pågår på många håll i landet. Foto: Andreas Hillergren/AP/TT. Arkivbild.


Skogsbränderna härjar runt om i Sverige.

Många räddningstjänster är hårt belastade och börjar få ont om brandslang och annan utrustning.

– Det är tungrott, säger Leif Vigren-Eriksson, räddningschef i beredskap i Hultsfred.

Under lördagen brann det i alla svenska län utom tre – och arbetet med att bekämpa många av bränderna fortsätter under söndagen.

I Västernorrland ligger mängder av brandslangar kvar vid platser där bränder har blossat upp, för att snabbt kunna användas om branden flammar upp igen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.

– I och med att det är så torrt i backen nu så går det inte bara att släcka ner, ofta fordras det några dagars arbete innan man kan säga att nu är faran över för att den ska starta om igen. Då blir ju slangen liggandes i skogen, för det går ju inte att först dra ut den och sen ta in den igen, säger Ulrik Lindström, insatsledare räddningstjänsten i Örnsköldsvik, till P4.

Han tillägger att det finns utrustning i alla bilar, men att det är slut i förrådet.

"Vi har stora problem"

Räddningstjänsten i Hultsfred – som hanterat fyra terrängbränder det senaste dygnet – är hårt ansatt och använder alla sina resurser.

– Vi har tomt i våra bilar. Men vi har en skogsbrandsdepå – två stora containrar med slang och brandarmatur. Den kördes upp från Vetlanda klockan ett i natt. Vi har stora problem men vi löser det, säger Leif Vigren-Eriksson, räddningschef i beredskap, till TT.

Depån tillhör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har förstärkningsresurser på 13 platser i Sverige.

Mest energi läggs på två bränder i Tönshult utanför Virserum.

– Där har vi 40 man som jobbar. Sedan har vi en brand mellan sjöarna Välen och Stora hammarsjön, där har vi 13 man från hemvärnet och elva brandmän. Det kommer även en tank- och släckenhet från Jönköping, säger Leif Vigren-Eriksson.

Samtliga bränder i området är under kontroll, men mycket arbete återstår i dag och i morgon.

Bränderna i Hultsfred startade vid ett åskoväder, men det lilla regn som föll hjälpte inte mycket mot bränderna. Rök ligger över stora delar av kommunen.

Flera bränder i Jämtland

I jämtländska Ragunda pågår flera bränder.

– Det är inte något roligt. Vi har tre skogsbränder på gång sedan i går och vi har fått larm om ännu en, säger Sven-Erik Svensson, inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.

Styrkor från Västernorrland ger förstärkning.

– Vi har tomt på resurser och fyller på från andra håll. Vi ska ha stabsmöte för att gå igenom hur vi ska lägga upp dagen.

(TT)

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen

 

Fakta

Skogsbrandsdepåer

Kommunen ansvarar via sin räddningstjänst för att släcka en skogsbrand. Vid större bränder kan kommunen ta hjälp av regionen och vid särskilt hård belastning kan även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistå.

MSB har 13 skogsbrandsdepåer. De finns i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat följande: stora mängder brandslang, en sex-hjulig ATV (terrängfordon) med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.

Källa: MSB