Mammabloggen: Värdet av att kunna ta emot och känna tacksamhet
En färgglad bukett sprider glädje. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Att ge och vara generös kan vara lättare än att ta emot. Att då vara nöjd med att visa sin tacksamhet kan kräva lite träning. Några händelser nyligen förde tankarna till värdet av att tacksamt kunna ta emot.

Jag hade beställt barnböcker från USA och det tog tid för dem att komma. När jag väntat tålmodigt i över en månad hörde jag av mig till författaren tillika bokförläggaren och undrade om han visste hur det gick med böckerna. Han svarade snabbt att det nog kunde vara si och så med postverket nu i virustider, men att han omgående skulle skicka en ny leverans böcker. Mycket vänligt av honom, tyckte jag.

Under sommaren kom bokpaketet fram, och inte bara ett, utan båda två. Böckerna var minst lika bra som jag trodde och jag kunde nu inte bara rekommendera bekanta att läsa dem, utan också erbjuda dem de extra böckerna som nu fanns på plats i Sverige, utan väntetid. Min tanke var förstås att betala förlaget för de extra böckerna. Men när jag frågade förläggaren hur jag skulle göra för att betala för de extra böckerna så svarade han att han inte ville ha betalt och att jag gärna fick skänka dem till någon bekant eller till skolans bibliotek.

Det var mycket generöst av honom och fick mig att känna både tacksamhet och värme. Jag känner också att jag gärna rekommenderar att köpa böcker av förlaget. Även om jag tror att han har fått erfara att när man är generös så får man flerfalt tillbaka, så tror jag inte att han har avsikten att få tillbaka, utan helt enkelt har en generös läggning.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Jag tror att vi har mycket att vinna på att vara generösa, och det utan att förvänta oss något tillbaka. Jag tror också att vi vinner mycket på att kunna känna och visa tacksamhet.

Jag kände mig tacksam för den här författarens generösa handling, men jag lade samtidigt märke till hur viktigt det känns för mig att få betala eller ge tillbaka, och gärna mer än jag fått.

Därför funderade jag en del på de här böckerna som kommit gratis och hur det skulle vara möjligt att göra rätt för dem. När jag pratade med min man om det fick jag en ny vinkel.

– Det kan vara bra att låta andra få ge och vara generösa, sade han.

Det höll jag med om och jag insåg att min strävan efter att inte behöva stå i skuld var ganska egoistisk. Jag kände också att tacksamheten fick större utrymme när jag inte tänkte på mig själv utan bara på hans givmildhet.

Jag inser att det även kan vara en förmåga att kunna ta emot. Ändå tycker jag att det är det naturliga; att vi är omtänksamma om varandra, ger generöst och tacksamt tar emot vid tillfälle.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

När jag och sonen nyligen var i skogen och plockade bär var det familjer som grillade vid grillplatserna omkring oss. Vi höll oss på vår kant i blåbärsriset och ville inte störa, men när vi var klara behövde vi gå förbi en av grillplatserna. Familjen som grillade där var utländsk. När vi hade rest oss och börjat gå så kom mamman i familjen emot oss och bjöd av deras grillspett. Hon mötte oss med en sådan värme och osjälvisk enkelhet. Vi blev både glada och förvånade, och tog tacksamt emot gåvan.

Det här hade jag inte varit med om förut och jag funderade på hur jag skulle kunna återgälda dem. Vi pratade iallafall en stund med dem, vilket var mycket trevligt. Jag fick helt enkelt vara nöjd med att ge dem min tacksamhet och en liten pratstund. Mamman ville bjuda mer, men jag tackade nej och sade att de var så många i familjen så vi skulle inte ta mer av deras mat.

När vi gick därifrån kände vi oss glada och rika på en fin upplevelse. Vi sade att det där var inte ett svenskt sätt att gå fram och spontant möta främmande personer med sådan värme. Generellt är vi så rädda att störa andra, och vi brukar veta väl var närhetsgränsen går.

De här händelserna fick mig att titta på min reaktion när jag får något. Precis som att jag inte förväntar mig något tillbaka när jag ger, utan är glad över att se att den som får blir glad, så tror jag att det är likadant för de flesta som ger mig något. Det räcker att jag är tacksam – inget mer behövs. Jag tror också att när jag ger åt ett håll så får jag från ett annat en annan gång.

Jag kommer att tänka på en devis som jag tycker är värd att påminna sig om:

”Ge generöst och förvänta dig inget, få dubbelt tillbaka”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.