Mammabloggen: Så tar vi hand om bären – utan socker och frys
Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Nu för tiden kan vi välja om vi vill göra sylt på bären direkt eller bara ta den enkla vägen och frysa in dem. Men det finns fler sätt att ta hand om bären, utan socker eller frys. På senare år har jag lärt mig ett gammalt och ett nytt sätt – båda mycket enkla.

”Safta och sylta!” stod det i mammas veckotidningar den här tiden på året. Färgglada bilder och recept som skulle inspirera, skulle göra bestyren till en lättsam syssla, men som barn uppfattade jag att det här mest var stressigt för mamma. Det var hjortron, blåbär och lingon som skulle tas om hand inför vintern. Jag minns hur hon stod och vaktade vid spisen för att sylten inte skulle koka över. I ugnen låg glasburkarna på rad för att steriliseras – 100 grader skulle det vara.

Själv varken saftar eller syltar jag. Vi är inga storkonsumenter av bär i sötad form, utan äter dem som de är. Och nu för tiden går det ju att välja att lägga dem i frysen. På köpet slipper jag stressmomentet att snabbt konservera de nyplockade bären. Bekvämt.

Vi gillar att ta fram bär från frysen efter hand till smoothies, gröt och efterrätter. På senare år har jag dock fått lära mig att det finns sätt att ta hand om bären utan varken socker eller frys.

Svärmor inspirerar

Det var svärmor som lärde mig hur man kan förvara lingon med bara vatten. Till jul brukar hon nämligen servera ”vattlingon” med grädde. Jag blev förtjust i både den röda lingonsaften, eller lingonvattnet egentligen, och de mjuka lingonen som fortfarande var syrliga, men nu med en dämpad syra. Svärmor äter dem med strösocker, medan jag gillar dem som de är.

Vattlingon hade jag aldrig hört talas om innan och jag antog att det var ett norrländskt fenomen, eftersom svärmor kommer från Norrland. Nu vet jag att det inte är alla norrlänningar som känner till det, och det kan förstås bero på om man haft någon släkting som har gjort det.

När jag läser i min kokbok från 1913 ”Billig mat, Kokbok för det enkla hushållet” hittar jag faktiskt ”vattenlingon”. Författaren kom från Göteborg, vilket tyder på att man gjorde det i en större del av landet.

Så hur går det nu till? Det är så enkelt som att man fyller upp en ren glasburk med lingon och häller vatten ända upp till kanten. För att hålla helt tätt brukar svärmor sätta gladpack över innan hon skruvar på locket. Sedan ställer hon dem upp och ner i kylen. Upp och ner är bra för att säkerställa att det inte kommer in någonting i burken, för bästa hållbarhet. Men om det står det inget i kokboken från 1913. Där räcker det med ”förvaras på svalt ställe”. Det står också att de serveras med strösocker, men ingenting om grädde.

Vattlingon, upp och ner på svärmors vis. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Lingonen ger smak till vattnet och färgar det rött. De tappar då förstås lite av färgen. Till jul har de stått tillräckligt länge och är goda att äta, enligt svärmor. De har då ändå kvar en del av färgen. Men så långt som till sommaren sparar hon dem inte, men mer för att hon tycker att bären ser trista ut än för hållbarheten.

I den gamla kokboken står också hur man förvarar både rabarber och krusbär i vatten på flaska. Det fungerar likadant som med vattlingon. ”Buteljerna korkas och hartsas” står det.

Hemgjort godis

Jag som tycker att barnen gärna kan få en del naturligt sötat godis blev glad när jag fick tipset att göra ”bärremmar”. De torkade, lite sega godisremmarna har en mycket god, koncentrerad smak. Även det här är mycket enkelt att göra och de håller länge. De förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur.

Bärremmar på röda vinbär blev gott. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Det enda som behövs är bären själva. Om man tycker att till exempel lingon blir för syrligt kan man blanda i lite mosad banan som ger lite sötma.

Mixa valfria bär och bred ut tunt och jämnt på ett bakplåtspapper. Bär med kärnor kan man passera genom en sil om man inte vill ha med kärnorna. Använder man silikonpapper så släpper det lättare när det är klart, men annat papper fungerar också. Sätt in plåten i ugnen på 40-50 grader med luckan på glänt. Lägre temperatur är bättre för att behålla mer av näringen. Låt stå tills ytan är torr. Det kan ta ungefär åtta timmar.

Om det torkat till papperstorrt kan man antingen spruta vatten på och låta det stå ytterligare ett tag, eller spara för att ha till bärpulver. De torra arken sparar man då i en lufttät burk för att sedan ta fram och mortla den mängd man behöver till pulver. För att göra remmar behöver bärmassan vara böjlig. Klipp den i lagom breda remmar, rulla ihop och lägg i burk.

Vi har gjort remmar på olika bär och på frukt. Remmar på till exempel blåbär, lingon, hallon, plommon och nypon har blivit mycket gott.

Nu är vår frys så gott som full och då är det bra att ha andra sätt att ta hand om bären på. Man ska förstås inte glömma att njuta av dem just nu. Att kunna gå ut i bärbuskarna och plocka sina frukostbär ger verkligen dubbel glädje.

Mest hallon i frukosten. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.