Mammabloggen: Förstoringsglaset visar blomman i blomman
Medan de yttersta blommorna har slagit ut är de i mitten fortfarande knoppar. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


En närmare titt i några av våra vanligaste sommarblommor öppnar en dörr till en egen värld i blomman. En närbild visar naturens förunderlighet och skönhet; ett så enkelt sätt att få glädje.

Stolta står de i diket och på ängen, raka i ryggen och med utsträckta armar. Vita blommor i konvex form. Jag lägger märke till att de skiftar i olika nyanser – mot det rosa och mot det gröna. Jag anar att här finns en liten skattkista och går fram med kameran. Mycket riktigt; när jag zoomar in ser jag en skir brudbukett och i den små ljuvliga blommor. Jag blir glad av hur vackra de är.

När jag var barn fick jag lära mig att man inte skulle röra björnlokan. Så det var bäst att inte ens gå nära. Om man fick saften på huden så skulle man få skador. Eftersom björnlokan är lik hundlokan så undvek jag alla de där ståtliga ”stora hundkäxen” och det har aldrig blivit av att titta så nära på dem.

Hundlokan tillhör familjen flockblommiga växter och har en sammansatt/dubbel flock. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Jag får nu veta att björnlokan ändå inte är särskilt vanlig i dessa trakter. Utan att ta reda på vad det är jag har framför mig bestämmer jag mig för att det är dags att ta en närmare titt. Jag har ändå varken tänkt plocka den eller ens röra vid den – bara inta den med blicken.

Brudbukett

Efter att ha tittat på ett antal kommer jag fram till att de har olika färgtoner i olika utvecklingsstadier. Medan knopparna är rosa så blir de vita när de är fullt utslagna. Alldeles i början är de gröna. Jag gillar just de här tonerna av grönt, rosa och vitt, så det är verkligen en njutning att få dyka in i blommans lilla värld av blommor.

Som en brudbukett. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Vi har många andra blommor med blommor i blomman. Med ett förstoringsglas, en lupp, eller förstås mobilkameran, kan vi upptäcka blommorna i röllekan, i åkervädden och i solrosen. Det är fascinerande att se de små detaljerna i den lilla, lilla blomman; ståndare, pistiller och kanske små hår längst ut på kronbladen. Var och en redo att ta emot de bevingade pollinerarna.

Ännu en brudbukett. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

I droppens spegel

När det har regnat eller innan morgondaggen har försvunnit har vi chans att uppleva små optiska underverk. Tittar vi då på bilden som syns i vattendropparna på blomman så ser vi en spegling av bakgrunden. En bild av detta blir som en tavla, där varje droppe visar en hemlighet för den som är uppmärksam.

Vilket enkelt sätt att få glädje!

I droppen till vänster på sockerärtsblomman syns grönkålsodlingen bakom. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Gula strån speglas i droppen på blåklockan. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.