Mammabloggen: Den extra glädjen kan sitta i fötterna
Den emaljerade baljan har varit med om många stunder med omsorg. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Vi kan använda våra fötter till mer än att bara ta oss framåt. Sedan jag blev mamma har jag insett ännu mer vilken nytta vi kan ha av fötter – våra och andras.

Jag minns ett tillfälle när jag satt med min första lilla bebis i väntrummet på barnavårdscentralen. Hon låg i sin bilbarnstol framför mig och jag tror att hon sov. Jag kände efter hur det kändes i mina fötter, bara en snabb koll i mitt medvetande. Det kändes bra; kanske kändes fötterna varma, kanske noterade jag trycket mot golvet eller hur strumporna kändes.

En god vän hade nyligen berättat om det här knepet för att vara mer närvarande. När tankar, planer och göromål ligger som en tät filt över en kan det vara bra med ett enkelt sätt att kasta av filten och stanna upp i nuet. Genom att bara göra en kort landning i fötterna: ”Hur känns det nu i fötterna?” kunde jag flytta tillbaka till nuet. Därifrån kunde jag passa på att få koll på mitt allmänna läge: ”Hur känns det i mig nu? Varifrån kommer det egentligen?” Det behövde inte alls ta lång tid. Jag minns att jag gjorde det ibland när jag stod i kön på affären.

Under en kort period gjorde jag så här när jag märkte att jag inte varit i nuet på ett tag. Det är ju så mycket som ska göras hela tiden och genom att medvetet landa är det lättare att vara lugn. Nu händer det fortfarande sporadiskt att jag kollar av läget i fötterna. Det är ett enkelt och bra sätt.

Massage för små fötter

Pyttesmå barnafötter är svåra att motstå och det var nog så det egentligen började med fotomsorgen här hemma. Det blev babymassage enligt schema och en tå-lek som höll i sig i många år. Men massagen försvann och det kom små syskon. Syskonen föddes för tidigt och efter några år fick jag höra av skolsköterskan att just för tidigt födda har särskilt stor nytta av beröring av fötter och vader.

Jag fick lära mig en teknik för att smörja med olika oljor, med mjuk hand i cirkulära rörelser. Det gillade de. Nattningsproceduren blev ganska lång, men det var en mysig stund när vi (oftast) var helt närvarande både jag och barnet. Oljan doftade och jag pysslade om mitt barn och tänkte på att göra lätta, rytmiska rörelser. Det var uppskattat och vi gjorde det i perioder under några år.

Sedan blev det fotbad. Barfotafötter blir smutsiga och jag tyckte att fötterna skulle vara rena i sängen. Ett fotbad behöver inte ta lång tid, jämfört med ett vanligt bad, så i perioder har det fotbadats så gott som varje kväll. Då har jag ofta suttit ner och gjort lite fotmassage och hjälpt smutsen bort. Och så skrubb med handduken efter det.

Att fiska upp alger med fötterna är också en trevlig mindfulness-lek. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

När fötterna inte är barfota längre blir de ändå smutsiga på något vis och ibland är det lukten som behöver åtgärdas. Så det blir ofta fotbad på kvällarna här. Då och då kommer jag ihåg mina egna fötter och sitter med dem i en balja med hett vatten (i början) medan jag läser för barnen. När jag sedan torkat och skrubbat fötterna kan jag få en ny känsla av att känna underlaget.

Omtanke om varandra

Själva handlingen att sitta ner vid någons fötter och visa omsorg tycker jag är fin; att ge någon annan person av sin tid, beröring och omtanke, dessutom på ett tryggt avstånd – benlängds. Det här gör gott för både välmåendet och relationen.

Som äldre kan det vara svårt att själv ta hand om fötterna och bara att lyckas klippa naglarna kan vara ett bestyr. Är man dessutom darrig på handen så vet man inte hur det slutar. Då och då får jag förmånen att hjälpa svärmor med fötterna. Det är en fin stund för oss och jag tycker om att jag kan ge henne den stunden av omsorg. När vi ses lite längre försöker jag att komma ihåg att fråga om hon behöver hjälp med fötterna.

På senare tid har jag kommit tillbaka till min närvaro i fötterna. Det är tack vare mitt nya inköp av kängor i somras. De är verkligen sköna och har en tunn sula så att man riktigt kan känna med fötterna när man går. Det är nästan som att vara ute och gå i tofflor, en mycket trevlig känsla som på köpet hjälper mig att vara i nuet lite oftare.

Så fötterna kan vara till mer glädje än vi kanske tänker på.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.