Mammabloggen: 8-åringen identifierar den Stora Spindeln
Spindelstudier. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Fast det oftast är fart på 8-åringen kan han ibland förvåna med sina upptäckter i det lilla. När en spindel gästar huset får jag se hur observant sonen är och får en inblick i hans intressesfär; det är inte bara bus och skoj som gäller.

Det är nattdags och jag ser 8-åringens fina naturbok ligga på golvet, mellan en vägg och en möbel. Vilket slarv, tänker jag. Det är en ständig utmaning att få barnen att plocka upp från golvet. Jag tjatar inte om varenda pryl, men den här boken har han fått i present av en kompis och det är en fin bok för barn med olika avsnitt om djur och natur. Även som vuxen kan man lära sig saker i den.

Jag säger till honom att ta upp den och medan han, faktiskt utan protester, lyfter upp den och ställer den fint på skrivbordet, så frågar jag om han tittar i den någon gång. Jodå, det gör han rätt ofta, säger han.

Stor Spindel på besök

Nästa dag utropas det i huset att en spindel är funnen och den behöver få hjälp att komma ut. Jag får höra att det är en stor spindel. Min man skyndar till undsättning.

Tydligen är den så stor att den rentav är sevärd för hela familjen. Jag blir hämtad så att jag inte ska missa den och får höra att den är jättestor. Jo, det låter spännande, tycker jag, så jag tar kameran och går. Jag undrar hur stor den kan vara, vi bor ju ändå i Sverige.

Jag minns ett fototillfälle en gång på en resa jag gjorde i Guatemala för länge sedan. Vi var på en liten vandring i ett djungelområde, fast med breda stigar för besökare. Vi får se en Stor Hårig Spindel mitt på stigen framför oss. Jag kliver försiktigt närmare och skyndar mig att ta kort. Samtidigt frågar jag om den är giftig. Vår guide svarar: ”It is deadly”. Vi backar snabbt bort från den.

Någon Stor Hårig Spindel förväntar jag mig inte, men nyfiken är jag. Den väntar i en stor tändsticksask. Jag undrar högt om den ger sitt medgivande för publicering i tidningen och undrar om jag kommer att hinna med att få en bild.

Min man varnar för att den är jättesnabb och riktigt stor. Eftersom jag vill ha en närbild behöver jag sitta nära, men jag vill inte att den ska trassla in sig i mina tår eller byxben på sin framfart på väg mot friheten så jag ställer dit en trädgårdsstol som jag böjer mig ner från. Bäst att vara på tryggt avstånd.

Min man öppnar långsamt asken och jag är beredd med kameran. Så ser vi spindeln där den sitter i asken, alldeles stilla i solen. Den är inte jättesnabb just nu, så jag kan ta bilder på den. Ganska stor är den, men inte jättestor tycker jag. Men den ser lite märklig ut på bakkroppen, alldeles knölig. Jag tänker bara att det är en sådan sorts spindel. Jag är ju ingen spindelexpert.

Jättestor Spindel. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

– Det är en vargspindel! utropar 8-åringen.

Jag blir förvånad över att han kan veta det, men han förklarar att den finns i hans fina bok om djur och natur. I boken finns bara ett urval av spindlar, fyra stycken, och jag undrar vad oddsen är att den här Stora Spindeln skulle vara just en av de få som finns i hans bok. Han berättar att det är en jättesnabb spindel (även om den sitter alldeles stilla just när vi tittar på den).

Jag blir imponerad över hans kunskaper. Han säger att han har läst det i boken. Det är också imponerande, eftersom han inte läser flytande än.

Knölarna

Jag lämnar spindeln ifred, men efter en stund blir jag hämtad av 8-åringen som berättar att de där knölarna på spindelns rygg inte är knölar, utan en massa små spindelungar!

Knölarna på spindelmammans rygg är små ungar. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Oj, vad spännande. Jag får gå ut och titta på spindeln igen. Den sitter stilla i gräset så jag kan studera den noga. Jag behöver inte kliva upp på en stol längre. Jag tittar på knölarna på ryggen för att se om de kan vara av spindelform. Vips, så förvandlas alla knölar till små kroppar med ben runt. Det är jätteintressant och medan jag tittar frigör sig en av spindelungarna ur massan och rör sig uppe på mammans rygg.

Jag får se bilden på vargspindeln i 8-åringens bok och det stämmer verkligen med spindeln vi hittat. Där står också att den är jättesnabb och så får man se hur ögonen sitter. Det stämmer igen. Så berättar sonen att han också har sett gamla vargspindlar. I boken står inget särskilt om hur de är när de är gamla så jag frågar hur han kan veta om vargspindlarna är gamla.

– Jag bara vet det, säger han, och ger intryck av att faktiskt göra det. 

Ja, hur vet jag inte. Kanske har han pratat med spindlarna. Det skulle inte förvåna mig.

Vargspindlar har åtta ögon, liksom de flesta andra spindlar, läser vi i boken. Här syns det ena ögat i det översta ögonparet. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.