loadingDet är som om det gått troll i spelet för Rory McIlroy i Majors där han visserligen har en rad topplaceringar sedan senaste segern 2014 men utan att det gått hans väg.Foto: Stacy Revere/Getty Images
Det är som om det gått troll i spelet för Rory McIlroy i Majors där han visserligen har en rad topplaceringar sedan senaste segern 2014 men utan att det gått hans väg.Foto: Stacy Revere/Getty Images
Nyheter

Majors har blivit till spöken för världstrean McIlroy

Jonas Arnesen

Han tog sin första Major-titel då han var 22 år. Under de tre följande åren blev det ytterligare tre segrar.
Men sedan 2014 har det varit titeltorka för Rory McIlroy i golfens fyra största tävlingar.

– Det finns ingen som längtar mer efter ännu en Major-titel än vad jag gör, säger den 34-årige nordirländaren.

Kommande vecka får han årets sista möjlighet att lägga ytterligare en tung titel till meritlistan. British Open – eller The Open som den också kallas – anses av många vara den mest status och prestigefyllda i kvartetten Majors.

Tävlingen har avgjorts varje år sedan premiären 1860 och de vindpinade banorna i England, Skottland och Nordirland bjuder stundtals på mycket svårspelade förhållanden.

Årets upplaga avgörs för trettonde gången på Royal Liverpool Holyake och det är första återkomsten dit sedan McIlroy för åtta år sedan tog sin hittills enda British Open-titel.

Tio år tidigare hade hans pappa Gerry tillsammans med tre vänner satsat 400 pund på att den då 15-årige talangen skulle stå som segrare i British Open före sin 26-årsdag. Rory McIlroy vann med två slag, fick en prischeck på åtta miljoner kronor och de fyra vadslagarna kunde hämta ut en spelvinst på 2,34 miljoner kronor (200 000 pund).

Någon månad senare spelade McIlroy i PGA Championships hem sin fjärde Major-titel – i sin 15:e Major.

Det räcker inte alltid med att bara spela golf.

Jack Nicklaus 18-faldig Major-segrare

Många experter menade då att det bara var en tidsfråga innan Rory McIlroy skulle vara en av golfens segerrikaste spelare. En del nöjde sig inte med det utan jämförde honom med ikonen Jack Nicklaus. I likhet med McIlroy var Nicklaus 22 år vid sin första Major-titel. Det kom att bli ytterligare 17 för amerikanen.

Omgivningens förväntningar pressade nordirländaren. Han blev utmattad av att ständigt bli bedömd utifrån sina resultat.

– Efter en 65-runda är man en bra person, går man runt på 75 slag är man en dålig person, säger han i en intervju med Esquire där Mcllroy öppenhjärtigt berättar om hur svårt det varit för honom att hitta en balans mellan privatpersonen och golfstjärnan.

– Du kan ha hur mycket pengar och hur mycket framgång som helst utan att det gör dig lycklig. Vi måste komma till en punkt där idrottare ses som individer och inte som dockor som förväntas underhålla oss på tv varje vecka.

För sex år sedan hamnade han i en djup svacka.

– Jag tävlade trots att jag var skadad. Det var en tuff tid. Jag bröt säsongen då det var tre månader kvar. Min fru och jag åkte i väg på en andra smekmånad. Samtidigt slutade jag att följa vad som skrevs på sociala medier, det är bland de bästa beslut jag tagit.

I stället började McIlroys att läsa böcker om psykologi.

– Jag led inte av ångest eller depression men försökte att optimera mitt sinne, mina tankar. Jag fick en medvetenhet som gjorde att jag kunde komma tillbaka fräsch 2018.

Nordirländaren har vid ett antal tillfällen varit nära att utöka sin skörd av Major-titlar.

Hur imponerande det i sig än är räknas det inte. Endast segraren får sitt namn ingraverat i bucklan.

Övriga spelare är förlorare. Såtillvida skiljer inget mellan den som spelat starkt men förlorat i särspel från den som hackat sig runt på femton över par.

Naturligtvis är en rad framskjutna placeringar kvitto på en hög kapacitet som flertalet av de övriga förlorarna saknar. För många av dem med tätkänning inför den avslutande rundan blir tävlingen ett oförglömligt minne och utgör i vissa fall kanske karriärens höjdpunkt.

För en fyrfaldig Major-segrare som vid ett antal tillfällen varit nära en femte titel gäller en annan bedömning.

Vi behöver vrida klockan tillbaka endast en månad för att hitta senaste tillfället då världstrean från Holywood i County Down hade en Major-titel inom räckhåll.

Inför de 18 sista hålen på US Open gick McIlroy ut ett slag efter ledarduon Wyndham Clark och Rickie Fowler. Efter en birdie på första hålet var han i delad ledning. Men roligare än så blev det inte. Clark vann med ett slag före McIlroy som för femte året i rad slutade topp-tio.

18-faldige Major-segraren Jack Nicklaus menar att Rory McIlroy stundtals spelar för avslappnat. Foto: Michael Reaves/Getty Images

Är det tillfälligheter som gjort att han inte segrat i en Major sedan PGA Championship 2014?

Är det nerver som spökat?

Nej är svaret på båda frågorna om vi ska tro Jack Nicklaus.

Han menar att McIlroy är för avslappnad.

– Ibland spelar Rory bara golf och det räcker inte alltid med att bara spela golf, säger den 83-årige amerikanen i Nick Faldos podd.

Nicklaus förtydligar sig genom att tillägga att McIlroy ibland tappar fokus och då i stället för att analysera hur han ska slå nästa slag går mest på känslan av att han mår bra och spelar avslappnat.

Nicklaus tog sin 18:e Major-titel 24 år (!) efter den första.

Han är en av fem som vunnit samtliga Majors. McIlroy har varit nära att skriva in sig bland namnen – Nicklaus, Tiger Woods, Ben Hogan, Gary Player och Gene Sarazen – men saknar fortfarande en seger i The Masters.

På sina femton starter på Augusta har han slutat topp-tio vid sju tillfällen. I fjol var det endast Scottie Scheffler som stod i vägen för en karriär-Grand Slam.

Årets insats blev ett streck i räkningen. Trots en ny putter som skulle ge honom bättre känsla missade McIlroy cutten – för andra gången de tre senaste åren.

Det finns många sätt att beskriva Rory McIlroys storhet och på samma gång belyser det hans oförmåga att stå distansen ut.

Vid sju tillfällen har han som sämst varit trea (se faktarutan) och under de senaste åtta åren har han 19 topptioplaceringar, fler än någon annan.

Ska han gå till historien som den fantastiske spelaren som saknade vad som krävdes för att bli en av de största?

Eller har han kanske sin bästa tid framför sig?

Tiger Woods är säker på en sak:

– Rory har spelet som krävs och det är bara en tidsfråga innan han tar en karriär-Grand Slam, säger den 15-faldige Major-segraren som är den ende som tagit en äkta Grand Slam genom att vinna de fyra stora tävlingarna samma år.

McIlroy är självklart en av de största favoriterna i den 151:e upplagan av British Open.

Det var likadant förra året. Och då han inför de avslutande 18 hålen på St. Andrews gick ut i delad ledning med Viktor Hovland tycktes det bäddat för en femte Major-seger. Duon hade fyra slags ledning.

Att den jämförelsevis orutinerade norrmannen inte stod distansen ut förvånade inte.

Och ja, med tanke på Rory McIlroys facit under de senaste åtta åren var det kanske inte heller anmärkningsvärt att även han svarade för en svag avslutning och slutade delad trea.

Säkert är det många i golfvärlden som unnar honom en triumf i nästa veckas British Open.

Henrik Stenson skrev två kapitel historia då han i British Open 2016 blev förste svenske herrsegrare i en Major och gick 20 slag under par – den lägsta scoren under tävlingens 145 år. Foto: Andrew Redington/Getty Images

Stenson skrev historia 22 år efter Parneviks blunder

Fyra andraplatser och så kronan på verket 2016 då Henrik Stenson skrev historia.

Svensk herrgolf har ett starkt British Open-facit.

Inte nog med att Stenson blev Sveriges förste Major-segrare på herrsidan, dessutom var hans resultat på tjugo slag under par den lägsta scoren genom tiderna i en Major.

Det skedde på samma skotska bana där Jesper Parnevik 1994 var ytterst nära segern. Han ledde med två slag inför sista hålet men glömde att titta på resultattavlan. Med en blick där hade han valt att spela på säkerhet. I stället gjorde han bogey, Nick Price vann med ett slag och svenskens avslutning klassas som en av Major-historiens största blundrar.

Parnevik slutade tvåa även 1997 och fyra år senare slog Niclas Fast till med en andraplats i sin Majordebut.

Stenson kom tvåa 2013. Samma år blev han förste spelare att segra i såväl FedExCup som Race to Dubai. Det räckte inte för att beveka SvD:s Bragdjury.

Men segern i British Open tre år senare räckte för att Stenson skulle tilldelas Bragdmedaljen.

Titeln innebär också att han är direktkvalificerad till årets tävling där även Alexander Björk och Alex Norén är klara för spel. Fler svenskar kan kvalificera sig denna vecka.

20 spelare med fler Major-segrar

Fyra Majors:

The Masters PGA Championships US Open British Open

McIlroys fyra Major-segrar:

• US Open 2011 (16 slag under par och vann med åtta slag).

• PGA Championship 2012 (13 under par och vann med åtta slag).

• British Open 2014 (17 under par och vann med två slag).

• PGA Championship 2014 (16 under par och vann med ett slag).

McIlroys övriga topp tre-placeringar:

• PGA Championship 2009 – delad tredjeplats.

• British Open 2010 – delad tredjeplats.

• PGA Championship 2010 – delad tredjeplats. • British Open 2018 – delad andraplats.

• The Masters 2022 – tvåa.

• British Open 2022 – trea.

• US Open 2023 – tvåa.

20 spelare har minst fem Major-segrar:

18 segrar: Jack Nicklaus

15: Tiger Woods

11: Walter Hagen

9: Ben Hogan, Gary Player

8: Tom Watson

7: Bobby Jones, Arnold Palmer, Gene Sarazen, Sam Snead, Harry Wardon

6: Nick Faldo, Lee Trevino, Phil Mickelson

5: Severiano Ballesteros, James Braid, Brooks Koepka, Byron Nelson, John Henry Taylor, Peter Thomson

McIlroy är en av nio spelare med fyra segrar.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingDet är som om det gått troll i spelet för Rory McIlroy i Majors där han visserligen har en rad topplaceringar sedan senaste segern 2014 men utan att det gått hans väg.Foto: Stacy Revere/Getty Images
Det är som om det gått troll i spelet för Rory McIlroy i Majors där han visserligen har en rad topplaceringar sedan senaste segern 2014 men utan att det gått hans väg.Foto: Stacy Revere/Getty Images
Nyheter

Majors har blivit till spöken för världstrean McIlroy

Jonas Arnesen

Han tog sin första Major-titel då han var 22 år. Under de tre följande åren blev det ytterligare tre segrar.
Men sedan 2014 har det varit titeltorka för Rory McIlroy i golfens fyra största tävlingar.

– Det finns ingen som längtar mer efter ännu en Major-titel än vad jag gör, säger den 34-årige nordirländaren.

Kommande vecka får han årets sista möjlighet att lägga ytterligare en tung titel till meritlistan. British Open – eller The Open som den också kallas – anses av många vara den mest status och prestigefyllda i kvartetten Majors.

Tävlingen har avgjorts varje år sedan premiären 1860 och de vindpinade banorna i England, Skottland och Nordirland bjuder stundtals på mycket svårspelade förhållanden.

Årets upplaga avgörs för trettonde gången på Royal Liverpool Holyake och det är första återkomsten dit sedan McIlroy för åtta år sedan tog sin hittills enda British Open-titel.

Tio år tidigare hade hans pappa Gerry tillsammans med tre vänner satsat 400 pund på att den då 15-årige talangen skulle stå som segrare i British Open före sin 26-årsdag. Rory McIlroy vann med två slag, fick en prischeck på åtta miljoner kronor och de fyra vadslagarna kunde hämta ut en spelvinst på 2,34 miljoner kronor (200 000 pund).

Någon månad senare spelade McIlroy i PGA Championships hem sin fjärde Major-titel – i sin 15:e Major.

Det räcker inte alltid med att bara spela golf.

Jack Nicklaus 18-faldig Major-segrare

Många experter menade då att det bara var en tidsfråga innan Rory McIlroy skulle vara en av golfens segerrikaste spelare. En del nöjde sig inte med det utan jämförde honom med ikonen Jack Nicklaus. I likhet med McIlroy var Nicklaus 22 år vid sin första Major-titel. Det kom att bli ytterligare 17 för amerikanen.

Omgivningens förväntningar pressade nordirländaren. Han blev utmattad av att ständigt bli bedömd utifrån sina resultat.

– Efter en 65-runda är man en bra person, går man runt på 75 slag är man en dålig person, säger han i en intervju med Esquire där Mcllroy öppenhjärtigt berättar om hur svårt det varit för honom att hitta en balans mellan privatpersonen och golfstjärnan.

– Du kan ha hur mycket pengar och hur mycket framgång som helst utan att det gör dig lycklig. Vi måste komma till en punkt där idrottare ses som individer och inte som dockor som förväntas underhålla oss på tv varje vecka.

För sex år sedan hamnade han i en djup svacka.

– Jag tävlade trots att jag var skadad. Det var en tuff tid. Jag bröt säsongen då det var tre månader kvar. Min fru och jag åkte i väg på en andra smekmånad. Samtidigt slutade jag att följa vad som skrevs på sociala medier, det är bland de bästa beslut jag tagit.

I stället började McIlroys att läsa böcker om psykologi.

– Jag led inte av ångest eller depression men försökte att optimera mitt sinne, mina tankar. Jag fick en medvetenhet som gjorde att jag kunde komma tillbaka fräsch 2018.

Nordirländaren har vid ett antal tillfällen varit nära att utöka sin skörd av Major-titlar.

Hur imponerande det i sig än är räknas det inte. Endast segraren får sitt namn ingraverat i bucklan.

Övriga spelare är förlorare. Såtillvida skiljer inget mellan den som spelat starkt men förlorat i särspel från den som hackat sig runt på femton över par.

Naturligtvis är en rad framskjutna placeringar kvitto på en hög kapacitet som flertalet av de övriga förlorarna saknar. För många av dem med tätkänning inför den avslutande rundan blir tävlingen ett oförglömligt minne och utgör i vissa fall kanske karriärens höjdpunkt.

För en fyrfaldig Major-segrare som vid ett antal tillfällen varit nära en femte titel gäller en annan bedömning.

Vi behöver vrida klockan tillbaka endast en månad för att hitta senaste tillfället då världstrean från Holywood i County Down hade en Major-titel inom räckhåll.

Inför de 18 sista hålen på US Open gick McIlroy ut ett slag efter ledarduon Wyndham Clark och Rickie Fowler. Efter en birdie på första hålet var han i delad ledning. Men roligare än så blev det inte. Clark vann med ett slag före McIlroy som för femte året i rad slutade topp-tio.

18-faldige Major-segraren Jack Nicklaus menar att Rory McIlroy stundtals spelar för avslappnat. Foto: Michael Reaves/Getty Images

Är det tillfälligheter som gjort att han inte segrat i en Major sedan PGA Championship 2014?

Är det nerver som spökat?

Nej är svaret på båda frågorna om vi ska tro Jack Nicklaus.

Han menar att McIlroy är för avslappnad.

– Ibland spelar Rory bara golf och det räcker inte alltid med att bara spela golf, säger den 83-årige amerikanen i Nick Faldos podd.

Nicklaus förtydligar sig genom att tillägga att McIlroy ibland tappar fokus och då i stället för att analysera hur han ska slå nästa slag går mest på känslan av att han mår bra och spelar avslappnat.

Nicklaus tog sin 18:e Major-titel 24 år (!) efter den första.

Han är en av fem som vunnit samtliga Majors. McIlroy har varit nära att skriva in sig bland namnen – Nicklaus, Tiger Woods, Ben Hogan, Gary Player och Gene Sarazen – men saknar fortfarande en seger i The Masters.

På sina femton starter på Augusta har han slutat topp-tio vid sju tillfällen. I fjol var det endast Scottie Scheffler som stod i vägen för en karriär-Grand Slam.

Årets insats blev ett streck i räkningen. Trots en ny putter som skulle ge honom bättre känsla missade McIlroy cutten – för andra gången de tre senaste åren.

Det finns många sätt att beskriva Rory McIlroys storhet och på samma gång belyser det hans oförmåga att stå distansen ut.

Vid sju tillfällen har han som sämst varit trea (se faktarutan) och under de senaste åtta åren har han 19 topptioplaceringar, fler än någon annan.

Ska han gå till historien som den fantastiske spelaren som saknade vad som krävdes för att bli en av de största?

Eller har han kanske sin bästa tid framför sig?

Tiger Woods är säker på en sak:

– Rory har spelet som krävs och det är bara en tidsfråga innan han tar en karriär-Grand Slam, säger den 15-faldige Major-segraren som är den ende som tagit en äkta Grand Slam genom att vinna de fyra stora tävlingarna samma år.

McIlroy är självklart en av de största favoriterna i den 151:e upplagan av British Open.

Det var likadant förra året. Och då han inför de avslutande 18 hålen på St. Andrews gick ut i delad ledning med Viktor Hovland tycktes det bäddat för en femte Major-seger. Duon hade fyra slags ledning.

Att den jämförelsevis orutinerade norrmannen inte stod distansen ut förvånade inte.

Och ja, med tanke på Rory McIlroys facit under de senaste åtta åren var det kanske inte heller anmärkningsvärt att även han svarade för en svag avslutning och slutade delad trea.

Säkert är det många i golfvärlden som unnar honom en triumf i nästa veckas British Open.

Henrik Stenson skrev två kapitel historia då han i British Open 2016 blev förste svenske herrsegrare i en Major och gick 20 slag under par – den lägsta scoren under tävlingens 145 år. Foto: Andrew Redington/Getty Images

Stenson skrev historia 22 år efter Parneviks blunder

Fyra andraplatser och så kronan på verket 2016 då Henrik Stenson skrev historia.

Svensk herrgolf har ett starkt British Open-facit.

Inte nog med att Stenson blev Sveriges förste Major-segrare på herrsidan, dessutom var hans resultat på tjugo slag under par den lägsta scoren genom tiderna i en Major.

Det skedde på samma skotska bana där Jesper Parnevik 1994 var ytterst nära segern. Han ledde med två slag inför sista hålet men glömde att titta på resultattavlan. Med en blick där hade han valt att spela på säkerhet. I stället gjorde han bogey, Nick Price vann med ett slag och svenskens avslutning klassas som en av Major-historiens största blundrar.

Parnevik slutade tvåa även 1997 och fyra år senare slog Niclas Fast till med en andraplats i sin Majordebut.

Stenson kom tvåa 2013. Samma år blev han förste spelare att segra i såväl FedExCup som Race to Dubai. Det räckte inte för att beveka SvD:s Bragdjury.

Men segern i British Open tre år senare räckte för att Stenson skulle tilldelas Bragdmedaljen.

Titeln innebär också att han är direktkvalificerad till årets tävling där även Alexander Björk och Alex Norén är klara för spel. Fler svenskar kan kvalificera sig denna vecka.

20 spelare med fler Major-segrar

Fyra Majors:

The Masters PGA Championships US Open British Open

McIlroys fyra Major-segrar:

• US Open 2011 (16 slag under par och vann med åtta slag).

• PGA Championship 2012 (13 under par och vann med åtta slag).

• British Open 2014 (17 under par och vann med två slag).

• PGA Championship 2014 (16 under par och vann med ett slag).

McIlroys övriga topp tre-placeringar:

• PGA Championship 2009 – delad tredjeplats.

• British Open 2010 – delad tredjeplats.

• PGA Championship 2010 – delad tredjeplats. • British Open 2018 – delad andraplats.

• The Masters 2022 – tvåa.

• British Open 2022 – trea.

• US Open 2023 – tvåa.

20 spelare har minst fem Major-segrar:

18 segrar: Jack Nicklaus

15: Tiger Woods

11: Walter Hagen

9: Ben Hogan, Gary Player

8: Tom Watson

7: Bobby Jones, Arnold Palmer, Gene Sarazen, Sam Snead, Harry Wardon

6: Nick Faldo, Lee Trevino, Phil Mickelson

5: Severiano Ballesteros, James Braid, Brooks Koepka, Byron Nelson, John Henry Taylor, Peter Thomson

McIlroy är en av nio spelare med fyra segrar.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025