Magiskt vid Hornborgasjön
Under en enda dag flyger tranorna 43 mil från staden Rügen, i norra Tyskland, till Hornborgasjön. Foto: Jenny Ljungkvist


Den 7 april samlades 11 100 tranor vid Hornborgasjön i Västra Götaland. För många är det ett älskat vårtecken att besöka tranorna och så även i år, i ett något minskat publikformat.

I mitten eller i slutet av mars, fram till mitten av april, glider tranorna in och tar sig en paus vid Hornborgasjön, där de festar på utlagda korn. Det är mäktigt att se dessa stora, gängliga och pratglada fåglar inta de västgötska markerna. Det sjuder av liv och rörelse när de samlas i sitt gigantiska fågelmöte.

En fågelskådare vid Hornborgasjön. Foto: Jenny Ljungkvist

Lång resa

Att sitta och betrakta dem är fascinerande. Rätt som det är får en av dem feeling och bröstar upp sig, hoppar och dansar. Halsen sträcks rakt upp i vädret och den ger ifrån sig ett skriande rop. En annan individ kan inte hålla sig från att nypa tag i kompisens fjädrar, medan andra mer stillsamma fåglar håller sig i utkanten och lugnt spatserar omkring vid vattnet. Det verkar finnas en plats för alla typer. 

Det är hisnande att tänka på vilken resa dessa stora fåglar genomfört. Under en enda dag flyger de 43 mil från staden Rügen, i norra Tyskland, till Hornborgasjön. Likt ett segelflygplan utnyttjar de termiken i luften och kan komma upp i en så pass hög hastighet som 70–80 km i timmen. Det är också termiken som bildas vid de omgivande platåbergen runt Hornborgasjön som gör att tranorna trivs så bra där. Den gör det lättare för fåglarna att flyga vid flytten. 

Efter några veckor är festen över vid Hornborgasjön och en ny resa påbörjas. Det är resan upp till Sveriges nordligare marker där de i de utbredda skogarna och myrarna finner ro för att häcka och få ungar. På hösten efter häckningen rastar tranorna på nytt vid Hornborgasjön, men vi får då möta en aningen ängsligare fågel. Detta troligen på grund av att de är i sällskap med sina nästan fullvuxna ungar. 

Tranor vid Hornborgasjön. Foto: Jenny Ljungkvist

Digital tranfestival

Den 7 april beräknades tranorna vara 11 100 stycken. Tranorna räknas vid skymningen varje kväll, och på sidan transtat.lansstyrelsen.se uppdateras siffrorna dagligen. Där finns de senaste årens statistik sparad, och det går att ta en titt bakåt i tiden för att se hur tranantalet såg ut vid en specifik dag. Den 3 april 2019 uppmättes till exempel ett nytt tranrekord då hela 27 300 tranor räknades på en och samma plats. 

Mellan 20 mars och 15 april pågår evenemanget trandansen då besökare kan komma och beskåda fåglarna. På grund av restriktionerna har man på hemsidan hornborga.com lagt upp information om vilken tid på dagen och vilken veckodag som det är minst besökare där. Det är flest besökare på helgerna. Besökare uppmanas också att hålla en tranas avstånd. Det vill säga två meter räknat mellan vingarna.

Nytt för i år är också att man anordnar en digital tranfestival som pågår fram till den 15 april. Du kan med andra ord ta trandansen hem till ditt eget vardagsrum. Hela fyra föreläsningar ligger upplagda på hornborga.com och går att se i efterhand. Här kan du bland annat lära dig mer om tranan och följa med på en fågelskådningsresa genom hela Sverige. De tillgängliga föredragen heter: Hornborgasjön – från vasshav till fågelrike, Tranor i dagens forskning, Fågelskådning från Abisko till Falsterbo och slutligen Hornborgasjön – nu till då.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Fakta

Trana

Kan bli 114–130 centimeter lång.

Lever i parförhållande livet ut.

Äter frön, bär, korn, maskar, insekter, grodor, möss och fågelungar. 

Är Västergötlands landskapsfågel.

Den äldsta ringmärkta tranan är 27 år.

I Kina och Japan är tranan en symbol för visdom och långt liv.