Nobben för avelsplan för bondkatten
En avelsplan om bondkatter har väckt starka känslor bland kattvänner. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT


Ett nytt avelsprogram för bondkatter har väckt ilska och protester bland svenska kattvänner. Nu drar Jordbruksverket tillbaka sitt godkännande av planen.

– Vi anser inte att den är förenlig med våra djurskyddsregler, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Avelsprogrammet från den nybildade föreningen Lantrasföreningen Bondkatten anser att svensk bondkatt är en egen ras, en svensk lantras. Jordbruksverket anser dock att avelsplanen, som bland annat går ut på att fertila katter ska röra sig fritt, inte är tillräckligt tydlig med hur man ska förhindra oplanerad förökning av katter.

– Som kattägare är du skyldig att vidta tillräckliga åtgärder för att förebygga oplanerad eller oönskat överdriven reproduktion och det tycker vi inte att planen gör.

Jordbruksverkets beslut att godkänna planen i december i fjol har väckt starka känslor bland djurskyddsorganisationer och kattvänner runt om i landet.

Enligt Helena Elofsson gick det "lite för fort" när programmet godkändes och hon medger att de borde ha granskat planen noggrannare ur en djurskyddssynpunkt.

– De förde fram att vi borde ha granskat den tydligare, så vi är tacksamma för att de uppmärksammade oss på det här. Vi delar helt synen med att övergivna och oönskade katter är ett djurskyddsproblem och vi beklagar om vi har skickat någon annan signal.

(Marielle Theander Olsson/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.