MP-raseri över Löfvens migrationssamtal med M
– Vi kan inte släppa fram den politiken, så enkelt är det, säger MP-språkröret Isabella Lövin. Foto: Stina Stjernkvist/TT


Det kokar i Miljöpartiet över Socialdemokraternas migrationsförhandlingar med de borgerliga. Regeringspartiet MP hålls utanför. Oerhört uppseendeväckande, säger central MP-källa till TT.

– Att ett regeringsparti sitter i förhandlingar med andra partier, utan att det andra regeringspartiet får vara med i samma rum är uppseendeväckande, säger källan.

Det är givet att det kan påverka underlaget för statsminister Stefan Löfvens regering när Löfven agerar som han gör, uppger källan.

Dessutom gäller det en fråga, migration, som är mycket viktig för MP. Läget uppges vara så allvarligt att det kan få partiet att överväga att lämna sin plats i regeringen.

– Det S har gjort är att prioritera förhandlingar med Alliansen framför MP. Det är upp till Socialdemokraterna att avgöra om de vill sitta i regering eller att driva Moderaternas migrationspolitik, säger Grön ungdoms språkrör Aida Badeli till TT.

Hon säger att det är otänkbart att frågan skulle kunna lösas, och MP sitta kvar i regeringen, genom att en majoritet i riksdagen med S och de borgerliga gör upp om den framtida migrationspolitiken. På så vis, spekuleras det, skulle regeringen slippa att lägga fram en proposition om det som MP inte kan stödja.

– S går ju ändå bakom ryggen på MP, säger Aida Badeli och undrar hur MP någonsin skulle kunna lita på S att inte göra det igen.

Aida Badeli, språkrör för Grön ungdom, säger att S inte kallt kan räkna med MP:s regeringsstöd om S väljer att förhandla migrationsfrågor med M istället för MP.  Foto: TT-arkivbild

Moderat begäran

Miljöpartiet står långt ifrån Moderaterna i frågan. Men nu förhandlar Socialdemokraterna med M, Kristdemokraterna och regeringens båda samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna, inom den migrationspolitiska kommittén. På begäran av M får inte MP vara med i samtalen.

En central del i förhandlingarna är det som M kallar volymmål och S riktmärke, ett slags tak för hur många asylsökande och flyktingar ska ta emot varje år. Det är MP helt emot, liksom tuffa regler för familjeåterförening.

– Vi kan inte släppa fram den politiken, så enkelt är det. Vi sitter i regeringen och en politik ska förverkligas i regeringen, då kan inte vi stå bakom det, säger MP-språkröret och vice statsministern Isabella Lövin.

Inte så pigga

Den centrala MP-källan undrar vad Socialdemokraterna skulle göra om MP gjorde upp i riksdagen om förändringar i arbetsrätten med de borgerliga partierna, på samma sätt som S nu försöker göra upp om migrationen. S skulle då erbjudas att rösta emot i riksdagen.

– Jag tror inte att de är så pigga på det, antar MP-källan om den för S explosiva las-frågan.

Isabella Lövin framhåller att asylrätten är mycket viktig för partiet, att känslorna och uppfattningarna om det är starka i partiet och att ett volymmål skulle urholka den rätten.

– Då kommer man att behöva använda det som en kran – när man behöver strypa viktiga rättigheter som familjeåterförening eller att hbtq-flyktingar ska komma till Sverige – för att man ska uppnå det här målet, säger Lövin i en intervju med TV4.

Under helgen har det förekommit uppgifter om att partiet hållit krismöten i på grund av motsättningarna i regeringen om migrationspolitiken. Det finns slitningar även om flera andra stora frågor och partiet pressas också av opinionssiffror som sjunker från en redan låg nivå.

(Lars Larsson/TT)