Äppelträden dignar av frukt och förra veckan rullade plockningen i gång. Det ser ljust ut för äppelodlarna – men helt säkra kan de inte vara förrän det sista äpplet kommit in under tak i början av november.
– Som odlare måste du har en stor kylpåse på magen för att vara cool, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket, som säljer och marknadsför äpplen från 65 odlare.
Det är en sårbar process och mycket som kan gå snett under den långa resan från vårblomning till skörd, till exempel frostnätter på våren, hagelskurar, torka och angrepp av skadedjur. Men hittills har 2021 varit gynnsamt på många sätt.
– Det beror på att vi har haft en stabil säsong utan ytterligheter.
Grunden lades med en riklig blomning, en pollinering som gick bra och därefter en riktig badsommar.
"Badsommar ger sötma"
– En bra badsommar ger mycket sötma i frukten – mycket sol ger mycket sötma. Nu har vi haft lite kalla nätter när vi har kommit in i augusti, vilket gör att det är en väldigt fin färg på dem också, säger Henrik Stridh.
Han har noterat att det finns gott om äpplen även i privata trädgårdar, men i många av dessa har äppelvecklaren orsakat skador.
Det är en mal som brukar lägga ägg på äppelkart och vars larver sedan borrar små förtretliga gångar i äpplena. Professionella odlare klarar sig undan sådan angrepp genom att sprida ut feromoner, som förvirrar äppelvecklarna så att hanarna inte hittar fram till honorna.
Henrik Stridh tror att 2021 ger en fin äppelårgång med väldigt bra smak, vilket också kan slå igenom i förädlade produkter som mos och cider. Nu hoppas han på många fina dagar även under den tidiga hösten – och att odlarna ska slippa hagel. Risken är störst i juli, men faran är inte över.
– Hagel är det värsta som kan hända. På 20 sekunder kan allt vara fördärvat.
Mer svenskt
Just nu är det den tidiga sorten Discovery som skördas. Sedan följer olika äppelsorter på varandra ända fram till ungefär den 10 november. Den ekonomiska föreningen Äppelriket har investerat mycket i förbättrad lagring så att svenska äpplen ska kunna finnas till salu ute i butikerna ända fram till nästa försommar.
Henrik Stridh tror att vi kan räkna med en större andel svenska äpplen i butikerna om skörden blir stor. Men om det också blir billigare äpplen har han svårt att uttala sig om.
– Vi styr bara över råvarupriset. Hur slutpriset blir ute i butik styr inte jag över, vi är bara en del i den kedjan.
(Cecilia Klintö/TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!