Det svenska djurskyddet är unikt, men kommunikationen brister när paragraferna möter verkligheten. När friska djur tas om hand eller avlivas står deras ägare maktlösa och förnedrade kvar med liten chans att förändra beslut eller få sina djur tillbaka. Maktlösa människor väljer olika vägar: en del fylls av hat, några tar livet av sig, men de flesta väljer att försöka påverka beslutet den lagliga vägen.
SVT Nyheter sände för en tid sedan ett program om hotet mot länsstyrelsernas djurhandläggare. Upprinnelsen var att ett vitt pulver skickats ut till 19 olika länsstyrelser av en hatgrupp som systematiskt under flera år hotat och hängt ut handläggare. Det är givetvis ett helt oacceptabelt agerande. Polisens nationella operativa avdelning (NOA) har för närvarande 21 pågående utredningar. Hannah Pollack Sarnecki, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, säger till SVT att det är en risk att enstaka individer kan inspireras att begå våldsamma handlingar mot myndighetens anställda. Det är givetvis mycket allvarligt med hot mot tjänstemän, vilket absolut inte kan accepteras. Men några bevis på vem som har skickat pulvret finns ännu inte. Uppdrag Gruppanskning har en egen vinkling och letar bland människor som protesterat och drabbats av Länsstyrelsernas beslut i djurrättsärenden.
Det svenska djurskyddet är unikt! Djurskyddslagen stadgar att djur ska skyddas mot onödigt lidande och sjukdomar och att de ska behandlas väl. Den officiella bilden är att Länsstyrelsens handläggare är räddande änglar som rycker ut och tar hand om vanvårdade djur. Tv-serier visar deras tuffa men viktiga arbete. Men det finns också en annan sida av myntet. Det är när lagstiftningen krockar med verkligheten, när kommunikationen mellan handläggare och djurägare inte fungerar. När friska djur tas om hand och avlivas och deras ägare står maktlösa och förnedrade kvar med liten chans att förändra beslut eller att få sina djur tillbaka. Flera djurägare har tagit livet av sig sedan de fått sina djur omhändertagna.