Löfven kritiserar "blåbruna" M-SD-mötet
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har haft ett enskilt möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Jessica Gow/TT-arkivbild


Moderatledaren Ulf Kristersson har haft ett möte med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

– Det verkar som att Moderaterna och Kristersson lämnar över taktpinnen till Sverigedemokraterna, säger statsminister Stefan Löfven i en kommentar.

Moderatledaren säger att det var "hög tid" för ett samtal med Jimmie Åkesson.

– Vi hade viktiga saker att prata om, vi samlar en bred majoritet för förändringar som är nödvändiga i Sverige men som regeringen inte löser, säger Ulf Kristersson.

För snart två år sedan sade Ulf Kristersson att han inte tänkte samarbeta, samtala, samverka eller samregera med SD. Och han sa att hans värderingar inte var SD:s. Men nu har situationen förändrats, enligt moderatledaren.

– Ja, svensk politik har förändrats i grunden. Vi har fått en jättekonstig regering som inte är överens om någon färdriktning och som lämnar stora problem olösta. Då måste vi som vill lösa problemen i konkreta sakfrågor se om vi kan lösa det i riksdagen, säger han.

Stora skillnader

Ulf Kristersson säger att finns stora skillnader i värderingar fortfarande.

– Man ska inte skämmas när man tycker lika och man ska inte förneka när man tycker olika. Så har S och M alltid behandlat varandra. Vi tycker fundamentalt olika i viktiga frågor men vi har ändå ibland kunnat hitta gemensamma lösningar. Så ser jag på politiken i stort nu, säger Kristersson.

Han säger att en avgörande händelse under hösten var att regeringen bjöd in till samtal om gängkriminalitet men undantog Sverigedemokraterna.

– Man började med att utesluta ett parti. Det tycker jag var att göra spel av något som är på blodigt allvar. Då bestämde jag mig för att vi ska göra allt vi kan för att söka så brett stöd som möjligt för breda reformer, säger Moderatledaren, som dock inte vill kalla det för ett stort steg.

Skapa majoriteter

– Nej, det enda som var nytt var att vi hade ett samtal tillsammans med våra gruppledare för att titta igenom i vilka sakfrågor och i utskotten som det finns möjlighet att skapa majoriteter och pröva skarpa förslag i riksdagen. För mig är det inget dramatiskt, men det är en nyhet.

Statsminister Stefan Löfven reagerar på mötet.

Lämnat över taktpinnen

– Det verkar som att Moderaterna och Kristersson lämnar över taktpinnen till Sverigedemokraterna. Vi har sett att det utvecklats i den här riktningen med det här blåbruna, säger Löfven till TT.

– Det här är absolut inte bra för arbetare i Sverige. Då stärks en högerkonservativ politik, och det är inte det arbetare och löntagare i Sverige vill ha, säger han.

Enligt Kristersson pratade partiledarna bland annat om livstidsstraff för gängrelaterade mord, slopad så kallad ungdomsrabatt vid straff samt tillträdesförbud till butiker. Även frågan om kärnkraften kom upp liksom den pågående migrationsutredningen.

I somras träffade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson i ett enskilt möte.

(Owe Nilsson/TT)
(Lars Larsson/TT)