Fem personer döms till livstids fängelse för mord i det uppmärksammade fallet där en man rövades bort mitt på torget i Gävle och sedan hittades mördad utanför Sundsvall.
Det började med att en kvinna lockade den 23-årige mannen till ett torg i centrala Gävle i april förra året. En joggare var den som först slog larm. I samtal med 112 beskrev han hur "några snubbar med huvor" slet in en skrikande kille i en bil. Under färden misshandlades mannen och ströps sedan till döds, enligt åtalet. Två veckor senare hittades hans kropp vid en skogsväg utanför Sundsvall.
Åklagaren har yrkat på att fem av de åtalade, bland annat kvinnans exman, ska dömas till livstids fängelse. För en person yrkades 14 års fängelse, och två respektive ett års fängelse för de andra två personerna.
Den 23-årige mannen hade haft en relation med en gift kvinna. Kvinnan skiljde sig från sin man, men gjorde senare slut även med pojkvännen.
23-åringen hämnades då genom att publicera en pussbild med kvinnan på Facebook och skickade vänförfrågningar till kvinnans och exmakens släktingar.
Därmed kränkte han kvinnans heder, och i förlängningen även släktingarnas, enligt åklagarna.
"Fallet sticker ut"
Fallet har fått stor uppmärksamhet och skiljer sig från tidigare hedersrelaterade brott, enligt kriminologen Mikael Rying vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa).
– Det är synnerligen ett ovanligt brott, om allt stämmer. Det sticker ut just för att det var en man som dödades, men också för att det skedde i offentlig miljö.
Enligt Rying sker hedersrelaterade brott oftast mot kvinnor och i det fördolda där risken för att bli upptäckt är minimal.
– Det är svårt att förstå varför det skedde på det här sättet. Kanske hade de inte riktigt förstått vilka risker det fanns med att bli upptäckta, eller så brydde de sig inte om risken.
Därmed kränkte han kvinnans heder, och i förlängningen även släktingarnas, enligt åklagarna.
TT: Hur vanligt är det med sådana här dåd i Sverige?
– Hedersrelaterade mord är inte vanliga, även om det förekommer. Trots att det varit något fler de senaste tio åren går det ofta inte att bevisa att det är ett hedersbrott, säger Rying.
(TT)