Professionella tjuvar reser runt på störldturnéer Sverige och länsar bilar på utrustning. De verkar i det tysta och lämnar inga spår efter sig, så det är svårt att få bukt med problemet, säger polisen.
Det huvudsakligen ligor från andra länder som kommer in och opererar, säger Robert Loeffel som är polisen i region Syds pressinformatör till Expressen:
– Enda dagen är de i Blekinge, några timmar senare i Jönköpings län och så rör de sig vidare.
Ligorna går in i bilarna och tar allt de kan komma över, såsom rattar, navigationssystem och airbags. Enligt Loeffel siktar de in sig på olika komponenter i olika bilar. Exempelvis i dyra Volvobilar tar de ofta frontbelysningen.
Ofta är det flera individer med olika specialkunskaper som samarbetar i bilarna: en tar hand om larmen, en annan monterar ur utrustningen, en tredje ser till att transport och logistik fungerar och så vidare.
Polisen tror att tjuvarna tar med sig stöldgodset utomlands där det säljs begagnat. Polisen tror att de har att göra med ett antal olika ligor som ofta har sin bas i Östeuropa. Man vet ännu inte hur många individer det rör sig om.
Internationellt problem
Även andra länder drabbas av stöldligorna, exempelvis Frankrike, Norge och Finland, har Malin Bentzer som är operativ analytiker vid polisen i region Öst sagt till Expressen. Svensk polis har inlett ett internationellt samarbete för att få bukt med problemet.
Det är dock svårt att hitta gärningsmännen, som är mycket välorganiserade. De rör sig snabbt och lämnar inte efter sig så många spår. Det är också svårt att som bilägare skydda sin bil – tjuvarna jobbar sig snabbt förbi bilens larmsystem.
Det som kan fungera är DNA-märkning av attraktiv utrustning, vilket kan ha en avskräckande verkan och som även kan fungera som bevis.
– Om vi hittar gods och det är DNA-märkt kan det hjälpa oss att hitta ägarna och koppla till specifika fall. Det har faktiskt hjälpt oss i några fall, säger Robert Loeffel till Expressen.
Ökning av stölder
Enligt en undersökning från hösten 2017 har bildelsstölderna ökat kraftigt i Sverige, efter en kortvarig minskning 2016 då polisen tog ett krafttag mot internationella stöldligor.
En bilägare i Spånga i Stockholm berättade för Expressen i november att deras övervakningskamera hade filmat de biltjuvar som en natt gav sig på familjens bil. Det hela hade inte tagit mer än 30-40 sekunder, så de misstänkte att de hade varit förbi tidigare och spanat, så att de visste vad de skulle ta. Just den här bilägaren blev av med däcken och fälgarna.
Framförallt drabbades nya bilar av märket BMW. 60 procent av stölderna skedde på BMW-bilar, skrev Expressen. De flesta stölderna utfördes i Skåne, även om drygt hälften av landets bildelsstölder sker i Stockholm.
Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in
Slav under kommunismen