Ledare: ”Sakernas internet” – vad kan gå fel?
Tim Baxter, vd för Samsung Electronics America, talar på en presskonferens den 4 januari 2017 i Las Vegas i USA. Foto: Alex Wong/Getty Images


Internet of Things, eller IoT blir verklighet ”på riktigt” med inrullningen av 5G. Det handlar mer om kommunikation maskin till maskin än människa till människa. Vi behöver alltså inte tala snabbare med varandra – om nu någon trodde det – men våra maskiner behöver ständigt vara uppkopplade för att vi ska kunna utnyttja den moderna tekniken till fullo. 

Det handlar om allt från kylskåp som meddelar dig när mjölken är slut till självkörande bilar. Men är allt av godo? Vi får hoppas det. Åtminstone är det väldigt bekvämt. 

Men vad händer med all data, och vem kommer den i händerna på? Och finns det risk att den används på ett icke tillbörligt sätt? Det är lätt att, med viss tilläggsinformation, skissa upp en dystopisk bild av allt detta.

I en videonyhet från Epoch Times slår en taiwanesisk ingenjör larm om att en uppkopplad robotdammsugare från en kinesisk tillverkare sänder all data som samlas in i nyttjarens hem till en server i Kina, via servrar i tre andra länder. Som våra trogna läsare känner till vid det här laget så är kinesiska företag tvingade i lag sedan ett par år tillbaka att lämna ifrån sig data till regimen om den så kräver det. Dock torde regimen knappast behöva kräva det då alla stora kinesiska företag mer eller mindre styrs av det kinesiska kommunistpartiet. Informationsöverföringen är alltså automatisk och självklar. Det torde vara mer eller mindre inbyggt i systemet.

Ägna sedan en minut åt en annan videonyhet i samma program där en ny kinesisk ansiktsapplikation gör det möjligt för dig att skanna av ditt ansikte och byta ut det mot en känd filmstjärnas. Kul! Applikationen har såklart blivit enormt populär. Så nu har regimen både ditt hem kartlagt och ditt ansikte skannat. 

Du känner säkert till det sociala poängsystem som finns i Kina sedan en tid tillbaka. Beroende på olika faktorer som till exempel politisk åsikt erhåller alla invånare poäng. Antalet poäng du har bestämmer sedan hur mycket du behöver betala för, eller om du överhuvudtaget får nyttja, olika samhälls- eller kommersiella tjänster. Det kan handla om huruvida du får köpa en tågbiljett, växlingskurs vid köp av utländsk valuta, plats i vårdkö, deposition vid hyreskontrakt med mera. 

Det som knyter ihop säcken är att med hjälp av snart en miljard uppkopplade kameror med ansiktsigenkänningsmjukvara och artificiell intelligens så vet man var du är – hela tiden.

Betänk nu att Kina håller på att exportera detta system till flera olika länder, framförallt till länder i Centralasien med redan svaga rättsväsenden. Självklart med kinesisk mjukvara och servrar lokaliserade i Kina. Vad kan gå fel? 

Videonyheterna finns att titta på här

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: