Ledare: Konsten i det offentliga rummet berör alla
Edvin Öhrströms konstverk “Kristall, vertikal accent i glas och stål" vid Sergels torg i Stockholm. Foto: Sofia Drevemo


Vi omges av konst i det offentliga rummet som ofta är betald av skattemedel. Vi skattebetalare finansierar beslutsfattare, chefer och konstnärer för att konst ska vara tillgänglig för oss alla. Men hur viktiga är vi i beslutsprocessen när det ska bestämmas vilken konst som ska ställas ut och inte?

Tavlor, skulpturer och textilkonstverk finns på universitet, kommunhus och utomhus i stadsmiljön. De ger färg och form åt miljöer som kanske annars skulle vara sterila och gråa. Konstverken förmedlar också ofta ett underliggande budskap eller en frågeställning.

Det är Statens konstråd som producerar och verkar för att offentlig konst ska finns representerad i hela landet. Rådet grundades 1937 och är en statlig myndighet under kulturdepartementets område för bildkonst, arkitektur, form och design. 2021 är anslaget närmare 80 miljoner kronor. Dessutom erhålls ytterligare 25 miljoner kronor som syftar till att stötta det svenska konstlivet under coronakrisen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!