Ledare: Finns en borgerlig opposition?

Få borgerliga sonderingsuppdrag för talman Andreas Norlén. Foto: Anders Löwdin / Sveriges riksdag.


Den svenska blockpolitiken de senaste åren har tyckts något motsägelsefull. Tiden under Löfven har nästan givit skäl till att ifrågasätta förekomsten av en svensk borgerlighet.

Det var inte länge sedan oppositionspartierna röstade för ett misstroendevotum mot Stefan Löfven där man ifrågasatte socialdemokraternas ledarskap och landets utveckling under Löfven. Förhoppningar om en borgerlig regering som skulle se till ordning och reda hördes från flera av de borgerliga partierna.

Nu ser vi dock att Magdalena Andersson innehar sonderingsuppdraget vilket av allt att döma skulle kunna resultera i ett steg till åt vänster. Förhandlingar med vänsterpartiet framstår inte särskilt kontroversiellt, även om Andersson själv hellre vill benämna dessa som ”samtal”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!