Ledare: På väg mot att bli ett parti som alla andra?

Illustration: Jens Almroth


Nyligen satt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på partiets mediekanal Riks i ett 45 minuter långt samtal med socialdemokraten Widar Andersson. De två diskuterar bland annat Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas relation och historia, och hur partierna kan komma att förhålla sig till varandra på sikt. 

Båda två anlägger stundtals kritiska och lätt ironiska perspektiv på sina egna partier, och resonerar öppet och förutsättningslöst, från ett fågelperspektiv. Det förekommer inga intränade svar eller talepunkter. Självklart är Åkesson hemtam i partiets egen mediekanal, men även Widar Andersson framstår som avslappnad och ogarderad.

Det mest uppseendeväckande är hur totalt icke uppseendeväckande samtalet är. Och samtidigt, att man ens har förväntningen att det skulle vara uppseendeväckande. Men om man har i bakhuvudet hur den absoluta eliten i Anderssons parti konsekvent uttryckt sig, och fortfarande uttrycker sig om Åkesson och hans parti, är den närmast gemytliga stämningen ändå anmärkningsvärd. Och säger något om det politiska spelet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!