Läget är låst i EU-förhandlingarna om en gemensam asylpolitik. Men flyktingar fortsätter att komma över Medelhavet och EU-ledarna fokuserar nu på att få dem att återvända till Afrika eller att aldrig sätta sig i en båt till EU.
EU-länderna har bråkat om den gemensamma asylpolitiken länge. Målet var att ha en överenskommelse klar till EU-toppmötet nu i midsommarhelgen. Några länder med Polen och Ungern i spetsen vägrar gå med på att alla länder ska vara skyldiga att ta emot flyktingar. På den motsatta sidan står Sverige, Tyskland och många andra länder.
Statsminister Stefan Löfven (S) börjar tappa tålamodet.
– Vi måste börja smalna av den här processen, för om inte alla ställer upp måste det få konsekvenser. Diskussionen kan inte pågå i oändlighet, säger han inför mötet i Bryssel.
Redo att köra över?
Om länderna inte kan enas, kan han tänka sig att köra över de länder som säger nej med ett majoritetsbeslut.
– Det är ingen förstahandslösning, men vi kan inte utesluta någonting. Behovet av att få till ett gemensamt system är så stort, säger han.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra anser att statsministern ska sätta ökat ekonomiskt tryck på de länder som inte vill ta emot flyktingar.
– Ta Polen till exempel, de får 90 miljarder kronor i nettobidrag och hade senast jag kollade inte tagit emot en enda av dem som skulle omfördelas. Det är helt oacceptabelt, säger hon.
Fokus på Libyen
Även Stefan Löfven är beredd att använda ekonomisk press, men på EU-toppmötet väntas diskussionen om de interna konflikterna om asylsystemet bli relativt kort. I stället kommer EU-ledarna att rikta blicken mot EU:s yttre gräns, och då särskilt mot Nordafrika.
EU:s permanente ordförande Donald Tusk skriver i sin inbjudan till EU-ledarna att 1 900 människor har mist livet på Medelhavet i år och att människosmugglingen har nått nya nivåer. Enligt Tusk har det kommit 26 procent fler migranter till Italien hittills i år, jämfört med samma tid i fjol.
Hundra människosmugglare har gripits och 400 av deras båtar har förstörts.
– Det är helt klart för lite, och jag förstår inte varför vi inte kan ta ett större finansiellt ansvar för hur den libyska kustbevakningen fungerar. De är våra allierade i kampen mot smugglarna, säger Tusk och uppmanar länderna att fatta nödvändiga beslut.
Amnesty-kritik
Utöver att utbilda den libyska kustbevakningen vill EU också få till "pragmatiska arrangemang" med afrikanska länder för att få dem att ta tillbaka återvändande flyktingar och hotar med tuffare visumregler för länder som inte samarbetar.
En rad människorättsorganisationer, bland dem Amnesty International och Oxfam, varnar för att EU ägnar sig åt att bygga upp murar för att hindra människor att ta sig till EU. De har också pekat på ovärdiga förhållanden i de libyska läger som flyktingar hamnar i.
Statsminister Stefan Löfven försvarar att EU söker samarbete med ursprungs- och transitländer och ser ingen risk med detta.
– Den stora risken lever vi med nu. Det är tusentals människor som tar en livsfarlig väg över den afrikanska kontinenten. De är i skrupelfria människosmugglares händer, som sätter ut dem i Medelhavet i helt sjöodugliga båtar. Människor dör i tusentals. Det är det som är den stora risken, säger Löfven.
(TT)