Lärare larmar: Lågbegåvade polisstudenter till följd av sänkta antagningskrav

En polisinspektör och lärare på polisutbildningen vid Södertörns högskola anser att det är för låga antagningskrav. Foto: Markus Strand.


Sänkta antagningskrav har lett till fuskande och lågbegåvade polisstudenter. Det skriver Johan Siverland, polis och lärare på polisutbildningen vid Södertörns högskola, i ett debattinlägg i Polistidningen.

Han säger att det finns polisstudenter som ertappas med att fuska och de som äter lugnande piller ”för att klara av vardagen”. Vidare säger han att det förekommer att elever ”visar upp sina egna körkort och frågar hur man vet vilka siffror som är personnumret”. Han säger också att det finns de ”under övning, mer än halvvägs in i utbildningen, skjuter en ’berusad man’ som inte vill lämna ifrån sig sin spritflaska”.

”Jag anser att Polismyndighetens ledning och de politiker som styr måste bestämma sig för ett av två alternativ. Vill vi ha normalbegåvade, ärliga, kompetenta och mentalt friska poliser? Även om vi inte blir fler så snabbt som önskat? Eller vill vi ha så många poliser som möjligt så snabbt som möjligt?”, skriver Siverland.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!