Regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning på Gotland får rött ljus av lagrådet. Byggbranschen vill att regeringen kör över lagrådets beslut.
– Det här är en sådan situation, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.
Cementtillverkaren Cementa fick i somras nej av Mark- och miljööverdomstolen att fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland efter den 31 oktober. Beslutet har väckt debatt eftersom anläggningen i Slite svarar för över hälften av den svenska cementproduktionen.
Regeringen har föreslagit att företaget ska få fortsätta bryta kalk inom det nuvarande tillståndet en tid, men det förslaget får nu alltså nej av lagrådet som är den myndighet som granskar viktiga lagförslag innan riksdagen tar ställning till dem.
Förslaget till lagändringar i miljöbalken strider bland annat mot regeringsformen, en av grundlagarna, enligt Lagrådet.
Kan skada tilltron
Beredningskravet enligt kriterierna i regeringsformen är inte uppfyllt, konstaterar rådet och lyfter särskilt att remissinstanserna i praktiken bara fick några dagar på sig att lämna synpunkter. Det är inte acceptabelt i ett komplicerat ärende.
Lagrådet skjuter in sig på frågan om generalitet, det vill säga att en lag ska gälla allmänt och generellt. Men i det här fallet handlar det enbart om att lösa problemet med att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan.
Lagrådet konstaterar också att regeringens förslag kan skada tilltron till det svenska rättssystemet eftersom det kan ses som en väg att korrigera ett domstolsutslag i ett enskilt fall.
"Regeringen måste agera"
Byggbranschen vill att regeringen ska köra över lagrådets avstyrkande av den tillfälliga lagen.
– Jag tycker att regeringen måste agera för att få fram den här lagen, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.
Byggbranschen har tillsammans med diverse oberoende utredningar visat på de väldigt allvarliga konsekvenser som ett cementstopp skulle få för Sveriges ekonomi.
Ibland måste regeringen kunna motivera att man gör ett undantag i lagstiftningen eftersom det här är så pass allvarligt, enligt Catharina Elmsäter-Svärd.
– Det här är en sådan situation, säger hon.
– Det kan till och med vara värt en prick i KU (Konstitutionsutskottet) för det, fortsätter hon.
(Lars Larsson/TT)
(Olle Lindström/TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.