Cementa vill ha sitt tillstånd för kalkbrytningen på Gotland förlängt i upp till tre år. Regeringen har hittills talat om åtta månader, men det är inte uteslutet att det kan bli längre.
– Det är det vi har jobbat med, sedan kan det ske förändringar, men det har varit kopplat till den mängd kalk som finns i det nuvarande tillståndet, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT.
Lagrådet granskar för närvarande den remiss för en undantagslag som ska ge regeringen möjlighet att förlänga Cementas tillstånd för brytningen på Gotland efter den sista oktober i år.
Svåra följder
Utan undantaget måste Cementa slå stopp i produktionen den dagen. Byggbranschen och näringslivet, därtill flera analyser som regeringskansliet har beställt från konsulter på Ramboll och från myndigheterna Sveriges geologiska undersökningar (SGU) samt Boverket, har beskrivit följderna av ett stopp som allvarliga för samhället. Cementa är landets helt dominerande leverantör av cement till bygg- och gruvindustrin och anläggning av vägar, järnvägar och annan infrastruktur. Bolagets produktion går inte att ersätta mer än till en liten del med import.
När regeringen först presenterade ramarna för ett undantag i miljöbalken talades det om att det skulle ge Cementa möjlighet att fortsätta verksamheten i Slite i åtta månader efter den sista oktober,. Det baserade sig på att bolaget inte kommer att hinna med att bryta den volym kalk som det nuvarande tillståndet gäller förrän till nästa sommar.
Under sensommaren har bolaget gjort upp med Nordkalk, som också bryter kalksten på Gotland, om leveranser som kan täcka 25 procent av behovet. Det gör att brytningen hos Cementa i Slite kan fortsätta längre än till nästa sommar utan att man slår i taket för det nuvarande tillståndet.
Regeringen avgör
I det lagförslag som Lagrådet nu går igenom finns inga tidsgränser angivna för hur länge brytningen kan pågå. Det blir en fråga för regeringen att sätta ner foten om när Cementa har kommit in med sin ansökan om att förlänga det nuvarande tillståndet.
Det räknar Cementa med att göra senast i nästa vecka. Bolaget vill ha en förlängning med upp till tre år för den nuvarande verksamheten, inte åtta månader.
Ett längre , tillfälligt tillstånd, skulle ge bolaget möjlighet att vara mer flexibel och förutsättningar för att kunna hantera leveranser i Slite från andra producenter, enligt uppgift från bolaget.
Miljödepartementet uppger för TT att regeringen avser att sätta en tidsgräns för tillståndet, men vill inte säga vilken längd det kan bli.
Längre svårt?
Per Bolund, miljö- och klimatminister (MP) säger till TT att han ser stora svårigheter att ge ett långt tillstånd. Tidsgränsen kommer att vara en sak av flera för regeringen att avgöra när Cementa kommer med sin ansökan
– Min bedömning är att det inte finns utrymme att förlänga den på något avgörande sätt, säger han och syftar på de åtta månader som nämnts utifrån det nuvarande tillståndet.
Samtidigt som processen om tillståndet går vidare anmäler Liberalerna näringsminister Ibrahim Baylan (S) till KU för hanteringen av SGU:s rapport om Cementa. Även Centerpartiet KU-anmäler Baylan. Han själv välkomnar det.
– Det är bra att KU tittar på det, säger Baylan till TT.
– Det kommer att visa sig att det inte finns någonting, hävdar han.
(TT/Lars Larsson)