Läckta dokument avslöjar omfattande system för övervakning av Kinas befolkning

Övervakningskameror i ett hörn av Himmelska fridens torg, Peking, den 6 september 2019. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images


Bakom ett oskyldigt klingande namn döljer sig en myndighet som genomför massövervakning av kinesiska medborgare. Detta är även en del i förföljelsen av religiösa grupper. Läckta regeringsdokument visar att den kinesiska regimens satsning är omfattande.

Myndigheten kallas ett "allomfattande kontrollcenter" och tjänstemän som driver dem kallas "gridadministratörer". Systemet har blivit känt de senaste månaderna, i samband med att statliga kinesiska medier har påstått sig bidra till att begränsa spridningen av KKP-viruset (Kinesiska kommunistpartiet), allmänt känt som det nya coronaviruset.

Epoch Times har fått del av flera läckta regeringsdokument som visar Pekings massiva åtagande att inrätta och bemanna sådana center, liksom den enorma budget som avsatts för detta. Dokumenten visar att det slutliga målet är att ta ett hårt grepp om samhället.

Övergång

Den tidigaste formen av "gridadministratörer" uppstod i början av 2000-talet. Den kinesiska regimen kallade det ett ”samhällsbaserat, civilt kontrollsystem”, med storstäder och mindre städer uppdelade i mindre sektioner som man benämnde ”grid”, rutnät.

En gridadministratör har bland som uppgift att vara "en som främjar partiets linje och policies", enligt ett lokalt regeringsmeddelande.

Shanghai var en av de första kinesiska städerna som införlivade gridsystemet. År 2003 tillkännagav stadsstyret en 20-årig utvecklingsplan, som uppgav att "gridkontrollsystemet" skulle användas för att fördela stadens resurser, såsom offentliga tjänster och offentliga grönområden.

2008 utropade Shanghais stadsstyre systemets framgång när det gällde att övervinna stadsproblem, som att effektivt ta bort sopor i offentliga miljöer. En gridadministratör har ansvaret för att patrullera cirka tio rutor i rutnätet, var och en på cirka 10 000 kvadratmeter.

Systemet fick politisk betydelse i april 2015, när KKP:s centralkommitté och stadens kabinettliknande råd utfärdade ett dokument om att bygga ett system som skulle kunna "stärka den allmänna säkerheten i samhället". Genom att integrera rutnäten med poliskontoren skulle dessa nya "allomfattande kontrollcentra" övervaka medborgarna.

När den kinesiska regimen 2016 lanserade projektet Dazzling Snow för att täcka hela landsbygden med avancerade säkerhetskameror, blev dessa centra viktiga centraler för att genomföra AI-förstärkt (artificiell intelligens) övervakning. Den urbana motsvarigheten till detta projekt kallas Skynet.

De två projekten, tillsammans med Golden Shield – en stor övervaknings- och censurinfrastruktur online som omfattar den ökända "Stora Brandväggen" – blev Pekings orwellska verktyg för att göra landet till en högteknologisk övervakningsstat.

Övervakning

Rutnätsystemet är i själva verket ett sätt för den kinesiska regimen att hålla reda på invånarnas aktiviteter och se till att de inte går emot mot partiet.

I ett läckt dokument daterat den 15 maj 2016 skisserade stadsstyret i Dalian i nordöstra Kina åtgärder för att bygga upp dessa kontrollcentraler: de bör utvidga sin räckvidd "djupare in i familjerna" och kunna "aktivt övervaka social ordning" och hjälpa lokala partikommittéer och myndigheter.

De måste alltid vara medvetna om "allmänhetens åsikter" och "i rätt tid upptäcka eventuella säkerhetsrisker och instabila faktorer i deras rutnät".

Gridadministratörer ska patrullera stora gator, byggnader och offentliga platser åtminstone två gånger om dagen. De måste alltid vara medvetna om "allmänhetens åsikter" och "i rätt tid upptäcka eventuella säkerhetsrisker och instabila faktorer i deras rutnät", anger dokumentet.

I ett annat läckt dokument från Dalian uppger stadsstyret att de skulle avsätta nästan 500 miljoner yuan (cirka 640 miljoner SEK) för att bygga upp 32 000 nya "övervakningsställen för allmän säkerhet".

Epoch Times har även erhållit flera läckta regeringsdokument som visar den enorma omfattningen av detta system.

I staden Daqing fanns ett ”allomfattande kontrollcenter” på storstadsnivå, tio centra på countynivå, 138 småstadsnivåcentra och 770 bynivåcentra. I slutet av 2019 hade staden 2,7 miljoner invånare.

De 770 bycentralerna ansvarade för 6 690 rutnät och hade 7 404 gridadministratörer, enligt det läckta dokumentet.

Ett annat läckt dokument visade att Mudanjiang, en stad som i slutet av 2019 hade cirka 2,6 miljoner invånare, var uppdelad i 4 124 rutor och hade totalt 1 027 bynivåcentraler med 4 282 gridadministratörer.

I år har den kinesiska regimen använt sig av dessa centraler och gridadministratörer för att övervaka medborgarna och genomdriva karantänregler. Den 3 februari höll provinsregeringen i Guangdong i södra Kina en presskonferens där de lokala "allomfattande kontrollcentran" framhölls som viktiga för att stoppa spridningen av viruset.

Förföljelse

Dessa centra och administratörer utför dock i hemlighet uppgifter som grovt kränker mänskliga rättigheter.

I maj 2019 var till exempel ett kontrollcenter i Wuchang, ett distrikt i staden Wuhan i centrala Kina, ansvariga för att ta He Xiaoling, som utövar Falun Gong, till ett hjärntvättcenter, enligt Minghui.org. Tio dagar tidigare blev hon arresterad och hölls kvar i häkte av lokal polis på grund av sin tro.

Falun Gong, även känd som Falun Dafa, är en traditionell, andlig metod med meditativa övningar. Metoden var mycket populär i Kina på 1990-talet, men efter bara några år, i juli 1999, blev utövare av metoden föremål för en landsomfattande förföljelse. Minghui.org är en USA-baserad webbplats som övervakar och dokumenterar förföljelsen.

Nyligen, i början av september, rapporterade webbsidan att Yang, en gridadministratör, trakasserade en Falun Gong-utövare, Zhang Zhengyou, i hans hem i Sichuan-provinsen i södra Kina.

I januari 2019 rapporterade Bitter Winter, en onlinetidskrift som bevakar religiös förföljelse i Kina, att lokala myndigheter i Lhasa, Tibets huvudstad, hotade tibetanska buddhister till att ge upp sin religion om de ville fortsätta att få regeringens uppehälle.

För att se till att medborgarna lyder har stadens kinesiska styre utsett gridadministratörer för att hålla tibetanerna under övervakning från klockan 9 till 21, uppger Bitter Winter med hänvisning till anonyma källor.

Gridadministratörer har även fått särskilda statliga mobiltelefoner för att återrapportera sina observationer.

För varje religiös oliktänkare som senare upptäcktes och anhölls fick de 1 000 yuan (cirka 1230 SEK).

Samma tidning publicerade en rapport i september 2019 baserad på intervjuer med flera anonyma administratörer. En administratör i Shandongprovinsen i östra Kina sade att hans jobb inkluderar övervakning av oliktänkare, personer som nyligen släppts ut ur fängelse och religiösa minoriteter, inklusive de som utövar Falun Gong.

I vissa områden i Fujian-provinsen i södra Kina belönades gridadministratörer för att de rapporterat om sådana oliktänkare, enligt Bitter Winter. För varje religiös oliktänkare som senare upptäcktes och anhölls fick de 1 000 yuan (cirka 1230 SEK).

Följ Frank på Twitter: @HwaiDer

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.