Statliga gruvjätten LKAB har hittat ännu mer sällsynta jordartsmetaller i Kiruna.
– Nu ansöker vi om en bearbetningskoncession, säger vd Jan Moström.
I vintras meddelade LKAB i samband med att hela EU-ledningen fanns på plats i Kiruna att man gjort ett stort fynd av så kallade sällsynta jordartsmetaller, det största i hela Europa. Sedan dess har bolaget fortsatt leta och nu skrivs mineraltillgångarna upp med hela 25 procent till över 1,3 miljoner ton i fyndigheten Per Geijer i Kiruna, i nära anslutning till den gamla järnmalmsgruvan.
Och det finns förmodligen mer. Enligt gruvledningen har man inte hittat slutet på fyndigheten.
En bearbetningskoncession innebär att LKAB får ensamrätt till fyndigheten i 25 år. Men det återstår mycket arbete än innan den nya gruvan kan tas i drift. Miljötillstånd, bland annat.
TT: När kan den nya gruvan i bästa fall dra i gång?
– Det är svårt att säga, beror på hur tillståndsprocesserna ser ut. Vi ska inte sänka miljökraven, men om processerna ser ut som de gjort historisk kommer det här ta väldigt lång tid, säger Jan Moström.
Då handlar det om 10–15 år, men hans förhoppning är att EU:s regler om två år snarare ska bli verklighet.
Förutom miljöprövningen har den lokala samebyn Gabna tydligt deklarerat att den nya gruvan inkräktar på deras områden.
– Det kommer vi att få leva med, vi kommer att ha målkonflikter. Det gäller att hitta olika samverkansformer, säger Jan Moström.
Sällsynta jordartsmetaller är nödvändiga för bland annat tillverkning av batterier och elmotorer, alltså viktiga för den gröna omställningen. I dag importeras det mesta av dessa metaller från framför allt Kina.
Dessutom finns mycket fosfor i malmen, något som används för tillverkning av konstgödsel. Även där är Europa starkt importberoende i dag.