Kulturledare: Vi måste värdesätta det praktiska kulturarvet
Kulturarv
Vi kan inte på djupet förstå hantverk och skapande utan att utöva det. För att behålla detta kulturarv krävs att vi i samhället har yrkesverksamma hantverkare inom de äldre traditionerna. Foto: Tyler Olson


Vad är det egentligen som gör de äldre hantverksyrkena viktiga? Varför behöver vi folk som flätar korgar för hand eller binder sina egna böcker? De historiska hantverken bevaras och hålls vid liv mycket tack vare institutioner som Hemslöjden och Riksantikvarieämbetet men vad gör de egentligen för nytta? Vad har dessa kunskaper för plats i dagens moderna samhälle?

De hantverksmässiga traditionerna går ofta i arv genom lärlingssystem. En lärling lär sig av en mästare, eller en student lär sig hantverket genom att, efter instruktioner, själv svarva skålar eller brodera. Det är genom själva görandet som vi lär oss vad hantverk handlar om, och det är genom görandet vi förstår hur människor förr i tiden kunde uppleva världen och hur de levde sina liv.

Visst kan vi läsa om hur korgar flätades förr i tiden men det är inte förrän vi ger oss in i själva hantverket som vi på djupet förstår det. En stor del av vår historia ligger just i det praktiska, handgripliga, skapandet och om den aspekten förloras har vi också förlorat en del av oss själva.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!