Krönika: Sanningen och hennes tvilling - Del 1

Myter: Insikter för människor i vår tid

Varför fascineras vi av tvillingar? Romulus och Remus är troligen bland de mest kända kända i historien. Här avbildade tillsammans med varghonan i Bryssel på Maison de la Louve, vargens hus. Foto: Creative Commons


Tvillingarnas historia och vår fascination för dem är legendarisk. Även om Bibeln inte uttryckligen säger det så betraktas Kain och Abel ofta som tvillingar — om de inte var det så var Esau och Jakob definitivt det.


Intressant nog står det också i Malakis bok att Gud älskade Jakob men hatade Esau. Att jämföra tvillingar med varandra kan vara som att jämföra krita och ost: trots att de uppenbarligen liknar varandra är deras öden mycket olika.

Vi ser detta även i berättelsen om Roms grundande: av tvillingarna Romulus och Remus får Romulus hela äran (namnet Rom avslöjar det) och tas slutligen till himlen av sin far Mars (Ares i grekisk mytologi), trots att han har dödat sin tvillingbror på samma sätt som Kain dödade sin bror Abel.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!