Krönika: När måtten inte stämmer

En storstadsbos betraktelser

En måttstock med mitt namn mäter så klart bättre än en anonym – jag vet i varje fall vilken som är min. Foto: Emil Almberg


I en tidigare krönika nämnde jag att längd och vikt är svåra att exakt beskriva. Den gången gällde det en närmast absurd noggrannhet som vi vanligen aldrig märker med våra vanliga sinnen.


I vår mänskliga värld behöver vi en viss noggrannhet för att vi ska kunna leva våra liv. Lagar vi mat med för mycket salt eller för lite jäst blir maten otjänlig. De flesta av oss mäter noggrannare efter att vid något tillfälle ha misslyckats med matlagningen.

Ibland är vi sällsynt dåliga på att avgöra vad som finns att anmärka på. Våra kläder kan vara någon storlek fel utan att vi reflekterar över det – vi fortsätter att slita på favorittröjan. Samtidigt går vi på reklamkampanjer som ”15 % rea på utvalda varor”. Vi hinner då göra tre fel: 15 % är inte mycket alls om man räknar på det. Varorna är ”utvalda”, det vill säga att de har legat på lagret i kanske ett år utan att säljas. Och vi ägnar ingen tanke alls åt ifall vi verkligen behöver varan, det blir ögonblicket som skapar behovet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!