Krönika: Kan du läsa de gamla runorna

En storstadsbos betraktelser

Mitt på gårdsplanen står den som en udda utsmyckning, fotograferad i en vinkel som försöker helga privatpersonernas frid. Foto: Emil Almberg


Drävlestenen är en av de åtta kända Sigurdsristningarna. Sigurd Fafnesbane var en fiktiv person, möjligen baserad på kungaätterna i dagens Belgien och med drag lånade från andra hjälteberättelser.


Sagan är full av klassiska element som dvärgar, drakar, skatter och magiska svärd. Vi kan direkt förstå tjusningen med historien om en pojke som växer upp hos en jätte, lär sig slåss, dräper draken och slutligen vinner skatten och prinsessan.

Det enda som skiljer sig från våra moderna sagor är platserna och namnen – till och med Star Wars är en riddarsaga, placerad i en förmodad framtid. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!