Krönika: Den svåra konsten att komma tillbaka efter ett misslyckande

Muhammad Ali tränar inför en returmatch mot Joe Frazier 1974. Foto: Rusty Kennedy/AP


De senaste dagarna har mina tankar kretsat kring det inlånade engelska ordet comeback. Rakt översatt till svenska blir det ”komma tillbaka”.

Att göra comeback, att komma tillbaka efter ett misslyckande, är nog utan tvivel något av det svåraste som finns. Den svenske komikern Ronny Eriksson har på sitt eget grovhuggna sätt myntat uttrycket att ”det är aldrig försent att ge upp”. Det är även han som ligger bakom följande sentens: ”Jag vaknade i morse och så var den dagen förstörd.”

Maken till negativ inledning på en sportkrönika finns nog inte. Men var lugn, kära läsare. Vi rör oss mot betydligt mer positiva tongångar. Att göra comeback betyder, i vart fall om du frågar mig, att man lyckas övervinna sig själv genom att lägga ett misslyckande bakom sig och fokusera på nya segrar. Idrottshistorien är fylld av människor som på ett eller annat sätt har lyckats göra comeback efter ett förödmjukande nederlag. Låt oss kika lite närmare på några av dessa atleter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!