Krönika: Åldersfusket – en svensk rättsskandal

"Åldersfusket, vilket är en företeelse som förekommer bland asylsökande grupper som kommer till Sverige. Foto: Björn Bjarnesjö


Så, den etiopiske pojken i Skellefteå, som är misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt på en 9-årig flicka efter det bestialiska dådet som inträffade den 7 juli, har efter en medicinsk undersökning bedömts vara minst 15 år, vilket alltså gör honom straffmyndig. Detta öppnar så klart upp helt andra dimensioner i förundersökningen.

Emellertid, medan brottmålet är i sin upplösning, och många hoppas på att olika straffrabatter i Sveriges rättssystem inte ska ta udden av domen, så har en annan viktig fråga, långt omsider, lyfts fram av det uppmärksammade fallet: åldersfusket, vilket är en företeelse som förekommer bland asylsökande grupper som kommer till Sverige. Ämnet är nu på tapeten och har tagits upp i samhällsdebatten; till sist har elefanten i rummet ett namn. Bedrägeri.

Ja, personligen kommer jag från ett multikulturellt område och är ingen främling för begreppet ”skäggiga barn”, vilket var ett vanligt fenomen även tidigare.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!