Krogbranschen går under när de utlovade stöden dröjer
De flesta inom krogbranschen har tappat omkring 75 procent av sin omsättning jämfört med det normala, och i vissa fall ännu mer. Foto: Sofia Drevemo


De allt hårdare restriktionerna under pandemin har fått hela restaurangbranschen att gå på knäna. Stöden som utlovats av regeringen dröjer och når inte fram, vilket lett till att många krögare redan har tvingats i konkurs.

– Branschen blöder så mycket att inga bolag tjänar några pengar längre över huvud taget … hela branschen går på lånad tid, säger Pelle Lydmar, ordförande i branschorganisationen Visita och entreprenör inom hotell- och restaurangbranschen sedan många år.

Förlängda restriktioner

I förra veckan kom dråpslaget för alla krögare som hade hoppats få igång sina verksamheter igen efter regeringens allt tuffare restriktioner. Alkoholförbudet efter 20.00 förlängdes fram till den 24 januari, vilket innebär att restaurangerna fortsatt tvingas stänga klockan 20.30. Detta trots redan strikta åtgärder med få gäster i sällskapen och långa avstånd mellan borden. Dessutom finns på förslag att förlänga förbudet ytterligare.

I många fall är det så akut att man inte har råd med nästa löneutbetalning, eller att betala leverantörerna.

– Pelle Lydmar, Krögare och ordförande i Visita Stockholm

Det här förbudet handlar dock inte bara om några timmars tappad försäljning på kvällen utan har fått betydligt större konsekvenser.

– Man har talat om för hela vårt land att det är riktigt farligt att gå på krogen … Så vi har tappat försäljning under hela dagen, säger Pelle Lydmar som själv driver två krogar i Stockholm.

Inga pengar sedan i somras

Dessutom har av alla stödåtgärder som regeringen lovat företagen endast en bråkdel nått fram. 

– I många fall är det så akut att man inte har råd med nästa löneutbetalning, eller att betala leverantörerna.

Lydmar berättar att pengarna som skulle betalats ut i somras fortfarande inte har kommit, och att det inte går att söka nästa stöd förrän det första är utbetalt.

– Men då är det inte säkert att alla dessa restauranger och hotell är kvar, säger han.

Finansminister Magdalena Andersson sade i samband med det förlängda förbudet till SvD att hon förstår restaurangägarnas situation.

– Det är en otroligt tuff situation de har. […] Men vi kan inte anpassa åtgärderna utifrån vad vi vill som regering utan från hur smittläget ser ut, säger hon.

Vidare säger hon att för att undvika konkurser i väntan på att stöden betalas ut kan företagen i februari få tillbaka den skatt man betalade in förra året. 

Finsansminister Magdalena Andersson (S) Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Blir skyldiga miljonbelopp

Pelle Lydmar säger att för att klara sig under krisen har många tagit till drastiska åtgärder, alltifrån att sälja privata ägodelar och pantsätta boenden för större lån, till att skjuta på skatter och avgifter.

– Det farliga med det är att om du skjuter på det ett antal månader så är det miljonbelopp man blir skyldig staten, och eftersom vi inte har några intäkter blir det jättesvårt att återbetala. 

– Jag vet att det är en mängd bolag som håller på att gå i den fällan, de lånar upp över öronen för att klara sig, och de kommer inte att klara det.

Branschens strategi har från dag ett varit att samarbeta med och jobba nära beslutsfattarna. Något som fungerade mycket bra fram till i höstas, säger Lydmar. Han anser dock att när politikerna inte håller sina löften måste lampan sättas på problemet, något som de flesta krögare håller med om. 

Trots den allvarliga situationen har Pelle Lydmar en positiv attityd och hoppas på bättre tider när vaccin och vårsol har fått göra sitt. Foto: Sofia Drevemo

"Kastrulluppropet"

Så dagen efter de förlängda restriktionerna gick landets krogar ut i det gemensamma uppropet ”Grytor och kastruller”, där personal och krögare varje dag klockan 15.00 ställer sig utanför sina restauranger och slår på kastruller och annan köksutrustning för att uppmärksamma situationen. 

– Vi är tvungna att skapa lite opinion. Men det är förstås ganska svårt att göra det när dödstalen är så höga, så vi har en ganska tuff roll, säger Lydmar och tillägger att de känner en otroligt stor respekt för komplexiteten i det som nu pågår.

Samtidigt vill de försöka rädda sin egen bransch så långt det går, och förhindra att hundratusentals människor blir arbetslösa och att mängder av företag bara går i spillror.

– Så vi kommer att slamra i de där grytorna, lite naivt, lite kul med glimten i ögat, tills Magdalena har levererat det hon har lovat.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.  

 

 

Fakta

Exempel på stödåtgärder till företagen 


Korttidspermittering:

Stödet innebär att företagens personalkostnader kan halveras. Stödet kommer att förlängas med ytterligare upp till sju månader och utökas under perioden januari till mars 2021.

Anstånd med skatteinbetalningar:

Företag har kunnat skjuta upp skatten under ett år, vilket kommer att förlängas ytterligare ett år. Ränta tas ut på beloppet.

Omställningsstöd:

Företag kan få stöd för fasta kostnader med cirka 75 procent om de tappat 30-50 procent av omsättningen till följd av pandemin under mars-december jämfört med samma period 2019.

Arbetslöshetsersättning:

Sedan juni 2020 kan en företagare vila sitt företag och samtidigt erhålla A-kassa.

Stöd i samband med nya pandemilagen:

Företag som tappat all sin omsättning under en period på grund av nedstängningen ska kunna få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta, upp till ett tak på 75 miljoner kronor per företag och månad. 

Källa: regeringen.se