Sedan medlemsländerna gett tummen upp återstår nu bara ett hinder innan EU:s omdiskuterade nya upphovsrättsregler på internet blir verklighet.
Fredrick Federley (C) rasar över att Sverige har svängt.
På onsdagen sade EU:s medlemsländer ja till förra veckans kompromissförslag om upphovsrätten, vilket innebär att det nu endast saknas ett godkännande även från EU-parlamentet.
Hurra, tycker upphovsrättsinnehavare och tidningsutgivare.
"Det här är ett historiskt tillfälle. Vi behöver ett internet som är rättvist och hållbart för alla", skrev en stor mängd organisationer i ett gemensamt uttalande inför onsdagens omröstning.
Sverige sade ja
Fem länder – Finland, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Polen – röstade ändå nej.
"Vi beklagar att direktivet inte når rätt balans mellan skyddet för upphovsrättsinnehavare och EU-medborgares och företags intressen", säger kvintetten i ett gemensamt uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.
Sverige var tidigare kritiskt mot förslaget, men valde ändå att säga ja på onsdagens tjänstemannamöte, med hänvisning till positiva förändringar i uppgörelsen.
Kritisk Federley
Det gillas inte av svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).
"Regeringen åker till Bryssel och röstar för upphovsrättsdirektivet, röstar för uppladdningsfilter och för länkskatt, saker som kommer att döda det internet vi i dag känner. Det är faktiskt helt orimligt", skriver Federley i ett sms.
En avgörande och fortsatt oklar strid om reglerna väntas nu när hela EU-parlamentet ska tycka till, sannolikt i mars eller mitten av april.
Förutom Federley är även så gott som samtliga övriga svenska EU-parlamentsledamöter kritiska till förslaget.
(Wiktor Nummelin/TT)