loadingFörutsättningarna för jordgubbar inför midsommar är i balans i landet, enligt LRF. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Förutsättningarna för jordgubbar inför midsommar är i balans i landet, enligt LRF. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Anna Isaksson

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

– Det ser väldigt positivt ut så till vida att vi ser en produktion som verkar vara i balans, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet, som tillhör LRF Trädgård.

För några veckor sedan såg det kritiskt ut för produktionen av jordgubbar på grund av både kyla och frost.

Jordgubbens historia

(TT)

Jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet och kallades först för ananassmultron, på grund av sitt latinska namn Fragaria x ananassa.

Jordgubben är från början en korsning av två olika sorters smultron: scharlakanssmultronet från Nordamerika och jättesmultronet från Chile.

Korsningen uppstod i Frankrike. Sedan dess har ett omfattande förädlingsarbete lett fram till större, friskare och fastare bär.

Källa: Bärfrämjandet

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingFörutsättningarna för jordgubbar inför midsommar är i balans i landet, enligt LRF. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Förutsättningarna för jordgubbar inför midsommar är i balans i landet, enligt LRF. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Anna Isaksson

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

– Det ser väldigt positivt ut så till vida att vi ser en produktion som verkar vara i balans, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet, som tillhör LRF Trädgård.

För några veckor sedan såg det kritiskt ut för produktionen av jordgubbar på grund av både kyla och frost.

Jordgubbens historia

(TT)

Jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet och kallades först för ananassmultron, på grund av sitt latinska namn Fragaria x ananassa.

Jordgubben är från början en korsning av två olika sorters smultron: scharlakanssmultronet från Nordamerika och jättesmultronet från Chile.

Korsningen uppstod i Frankrike. Sedan dess har ett omfattande förädlingsarbete lett fram till större, friskare och fastare bär.

Källa: Bärfrämjandet

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024