Sprängämnen har på senare år använts flitigt i den organiserade brottsligheten. Polisens nationella bombdatacenters nya lägesrapport visar att det skedde många explosioner förra året. Men inte lika många som 2019. Dock ökade antalet beslag av handgranater under 2020 jämfört med året innan.
På sin hemsida meddelar polisen att nationella bombskyddet hanterat 100 explosioner och 256 händelser där farliga föremål varit inblandade i konflikter mellan kriminella under förra året. Det kan jämföras med 139 explosioner under 2019.
Orsakerna till explosionerna kan vara både enskilda konflikter eller en ingrediens i den organiserade brottsligheten. Där använder de rivaliserande gängen handgranater och explosiva ämnen som hot, hämnd och utpressning mot varandra.
Enligt rapporten har antalet ärenden och beslag av skarpa spränghandgranater ökat under 2020. Men antalet detonationer med handgranater är lägre än tidigare år.
Verksamheten vid nationella bombdatacentret startade i september 2020 och består av personal från tre myndigheter – Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.
– Vi har nu påbörjat och utvecklar samarbetet med bland annat FOI, MSB, Tullverket, då vi har olika specialistkunskaper och utgår utifrån olika myndighetsuppdrag, men tillsammans kraftsamlar vi mot den här typen av brottslighet, säger Malin Nygren, chef för nationella bombdatacentret, i ett uttalande.
Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: