Konstdetektiv nosade upp stulen poesidyrgrip
Konstdetektiven Arthur Brand visar upp poesiboken "Divan" från 1462–1463 i sitt hem i Amsterdam. Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT


"Konstvärldens Indiana Jones" har gjort det igen. Efter ett års eftersökningar har konstdetektiven Arthur Brand letat upp en stulen poesibok från 1400-talet – värd tio miljoner kronor.

– Det här är ett väldigt viktigt fynd för mig, säger han.

Den guldpläterade lilla diktboken, skriven av den kända persiska poeten Hafiz, är ett av de äldsta kvarvarande exemplaren av diktsamlingen och den har varit försvunnen i över tio år.

Det var efter att en iransk antikhandlare, Djafar Ghazy, avlidit i München i Tyskland 2007 som hans familj upptäckte att boken saknades ur hans samling.

Utlovade belöning

Hafiz, vars fullständiga namn är Shams al-Din Muhammad Hafiz Shirazi, är mycket populär i Iran och hans verk finns fortfarande i många hem där de traditionellt läses under det persiska nyåret.

Trots att polisen i Tyskland utlovade en belöning på runt en halv miljon kronor för den som hittade boken verkade den vara spårlöst borta.

Till slutet av 2018. Då kontaktades nederländske Arthur Brand, som specialiserat sig på att hitta stulna och förvunna konstverk, av en iransk informatör. Han berättade att han blivit uppsökt av personer som påstod sig ha kopplingar till iranska ambassaden och som sagt åt honom att "rapportera alla nyheter" om den försvunna samlingen.

Arthur Brand, en nederländsk konstdetektiv har hittat flera stulna och försvunna konstverk. Här visar han en Picassomålning som han funnit efter flera års letande och som stals från en saudisk yacht för 20 år sedan. Foto: AP/TT-arkivbild

"Ovanlig och värdefull"

– Efter att min informatör hade kontaktats visste jag att Iran också letade efter den saknade boken och jag började en kamp mot klockan för att se om jag kunde hitta den först, eftersom boken tillhör Ghazys familj, säger Brand.

Och han vann. Genom sina kontakter fick Brand slutligen tag i boken som sålts olagligt till en man i London. I nästa vecka ska Brand lämna över den till tyska polisen för att den så småningom ska kunna komma tillbaka till familjen Ghazy.

– Det är en extremt tidig upplaga – även om den inte är den tidigaste – vilket gör den väldigt ovanlig och värdefull, säger Brand.

(Anna Hansson/TT)

Fakta

Arthur Brand

(TT)

Den nederländske författaren och konstforskaren uppmärksammades för sitt detektivarbete redan 2015 och har sedan dess blivit internationellt känd för sin goda förmåga att söka upp stulen konst på vift.

Bara under 2019 har han letat reda på en Picassomålning som försvann från en saudisk lyxjakt 1999, två tusenåriga spanska stenreliefer och en stulen guldring som varit en gåva från den irländske författaren Oscar Wilde.

Den stulna persiska diktsamlingen från 1400-talet återfanns i slutet av 2019 och är hans senaste detektivfynd.