Tidigare har Hem & Hyra kartlagt att 109 kommuner förra året lät nyanlända gå före i bostadskön. Enligt Hyresgästföreningens chefsekonom kan det leda till problem för kommunerna och minska tilliten till allmännyttans kösystem.
En orsak till att så många nyanlända får förtur till bostäder beror på bosättningslagen som infördes för två år sedan. Det innebär att kommuner inte kan avstå från att ta emot nyanlända med hänvisning till att det saknas bostäder.
Boverket har rekommenderat landets hyresvärdar att man inför olika sorters förturer för att på så vis släppa fram personer som är i särskilt behov av boende.
Martin Hofverberg, chefsekonom vid Hyresgästföreningen, säger till Hem & Hyra att det dock på lång sikt har ett politiskt pris eftersom det riskerar att skada förtroendet för kösystemet.
– Det viktigaste är att man som kommun visar att man har en ambition att förse alla medborgare med lägenheter. Har man inte visat någon sådan ambition och helt plötsligt skapar förtur för vissa grupper får man nog problem, säger han till tidningen.
Han menar att kommunerna bör anstränga sig så att nyanlända inte bara hamnar i lägenheter som har kösystem.
Hofverberg anser att Stockholm är ett bra exempel. Staden byggde modulbostäder och använde sig av uttjänta servicehem i stället för att låta alla nyanlända få förtur till bostadskön.
Flera andra kommuner försöker hitta lösningar i stället för att använda sig av allmännyttans lägenheter. I Lomma kommun i Skåne har man löst detta genom att köpa ett gammalt hotell som man kommer att bygga om till lägenheter för ett 40-tal nyanlända.
Samtidigt säger Martin Hofverberg att det är viktigt att de tillfälliga lösningarna inte blir långsiktiga. Enligt honom måste man ”ha en långsiktig strategi att bygga efter behov”. Han menar att staten ”måste hitta en finansieringsform som håller över konjunkturcyklerna” och därför föreslår han statliga topplån.