Kommentar: Flit – idoghetens, arbetets och färdighetens dygd

De sju heliga dygdernas nutida uttryck

Om du vill utveckla en färdighet måste du ta hand om brasan annars svalnar intresset. Foto: Public Domain


I den kristna etikläran är ”de sju heliga dygderna”, också kallade ”de sju himmelska dygderna”, de positiva spegelegenskaperna till ”de sju dödssynderna”. För att uppnå ett fullbordat andligt liv och vara i harmoni med omvärlden är det nödvändigt att kultivera dessa sju dygder, vilka är ödmjukhet, generositet, kyskhet, medmänsklighet, måttfullhet, tålamod och flit.

Industria är den latinska termen som inom den tidiga kyrkan betecknade den heliga dygden flit – motsatsen till dödssynden lättja. Flit är en essentiell del av den kristna, såväl som den konfucianska, arbetsetiken. Den anspelar på en människas samvetsgrannhet, grundlighet, envetenhet och plikttrogenhet i sitt värv, sin självkultivering eller i sin strävan efter de mål hon vill uppnå. Det flitiga temperamentet, som anser att arbetet i sig är av godo, ses i ett positivt ljus av i stort sett hela samhället och uppskattas av alla. En sådan person är väl rustad att uthärda svårigheter och betraktar besvär enbart som farthinder på vägen.

Flit är en förutsättning för framgång. Naturhistorikern, tillika USA:s 26:e president, Theodore Roosevelt sade: ”Aldrig i historien har en man som levt ett lättjefullt liv efterlämnat ett namn som är värt att minnas.” Det finns ingen sann tillfredsställelse att finna i ett lättjefullt liv, där en människa slösar bort sin potential i jakten på ändlösa, substanslösa nöjen. Sötman från vinsten som är förtjänad genom ihärdigt knog är desto smakrikare, och hederligt arbete är av en välbalanserad, solid och anspråkslös karaktär.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!