Storskalig narkotikahandel, sprängladdningar och planer på attentat – Uppsala tingsrätt dömer ut flera långa fängelsestraff i ett stort mål med koppling till ett kriminellt nätverk.
Totalt åtalades 58 personer i början av mars i år och efter drygt 40 förhandlingsdagar kom domen på måndagen.
– Åklagaren har uttryckt det som en snöboll som satts i rullning när de börjat nysta, säger Ulf Walther, rådman vid Uppsala tingsrätt och rättens ordförande.
De strängaste straffen är åtta år och tre månaders fängelse, sju år och nio månader, sex år och nio månader samt fem år och fyra år.
Hårdast straff får den man som pekats ut av åklagare som ledare för nätverket. Han döms för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga om explosiva varor.
– Vi har kunnat konstatera att han varit styrande i narkotikahandeln, säger Ulf Walther.
Stora mängder narkotika
Utredningen inleddes efter att polisen stoppat en bil i maj förra året, vilket ledde till brottsmisstankar och senare husrannsakan med beslag av narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. Fynden gjordes i en bostad med förråd i Uppsala.
Den efterföljande utredningen ledde till ytterligare beslag av stora mängder narkotika, flera skjutvapen och över 100 kilo sprängmedel.
"Under utredningens gång har en allt klarare bild framträtt av ett kriminellt nätverk med bas i Uppsala, som huvudsakligen ägnat sig åt storskalig narkotikahandel under 2019 och 2020, och som också disponerat automatvapen, ammunition och sprängmedel", sade kammaråklagare Johan Strömbäck i samband med att åtalen lämnades in.
Attentat mot polisen
De två bomberna som hittades vid den första husrannsakan misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen, vilket bland annat framkommit i konversationer i den knäckta krypteringstjänsten Encrochat som polisen tagit del av. Det har dock inte rätten kunnat konstatera.
– Vi har konstaterat att det finns kommunikation som tyder på att någonting planerades mot Polismyndigheten. Men vi har inte kunnat säga att det rör sig om just en allmänfarlig ödeläggelse, säger Ulf Walther.
TT: Hur har rätten värderat Encrochat-bevisningen?
– Vi har konstaterat att i det här fallet så har Encrochat-bevisningen varit både tillförlitlig och tydlig. Den har använts av rätten när vi har skrivit våra domskäl.
Flera personer döms även för att ha sålt den syntetiska drogen kristall, som smugglats in av nätverket från Holland. Flera personer döms även för penningtvättsbrott. Därtill har ett 30-tal personer stått åtalade för att ha köpt narkotika.
(Erika Nekham/TT)
(Jonas Grönvik/TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!