Sveriges utsläpp av växthusgaser stod still under 2016 jämfört med förra året, enligt ny statistik från Naturvårdsverket. Utsläppen kommer främst från industrin i spåren av en högkonjunktur.
Totalt släpptes 53,6 miljoner ton växthusgaser ut i landet, vilket är i stort sett oförändrat jämfört med föregående år.
Utsläppen från industrin ökade med fyra procent, vilket kan förklaras av en starkare konjunktur från de flesta branscher inom Sveriges tillverkningsindustri.
Samtidigt ökade utsläppen från anläggningar inom EU:s handelssystem för utsläppsrätter; el, fjärrvärme och industri.
Innovationer behövs
För att få bukt med industrins klimatpåverkande utsläpp behövs mer forskning och innovationer som möjliggör lägre utsläpp inom järn- och stålindustrin, cementindustrin och raffinaderier, enligt Naturvårdsverket.
"Det behövs en skarp reform av EU:s utsläppshandelssystem så att det blir tydligt hur industrins utsläpp ska minska", säger även klimatminister Isabella Lövin (MP) i en skriftlig kommentar.
En bidragande orsak till varför utsläppsutvecklingen bromsades till en oförändrad nivå för 2016, var att utsläppen från inrikes transporter minskade med fyra procent.
Räknar inte in utrikes transporter
Naturvårdsverket räknar dock inte in utsläppen från utrikes transporter, även kallad internationell bunkring, för att få fram de svenska totala utsläppen av växthusgaser.
– Vi mäter utifrån beräkningssättet territoriella utsläpp, en beräkningsmetod som används för att följa upp de internationella klimatmålen, förklarar
Jonas Allerup, klimatanalytiker Klimatmålsenheten vid Naturvårdsverket.
SCB skriver om trendbrott
Parallellt med Naturvårdsverkets rapport skrev däremot Statistiska centralbyrån (SCB) att det rör sig om ett trendbrott för 2016 och att utsläppen av växthusgaser ökade under samtliga kvartal förra året.
– Skillnaden är att SCB redovisar produktionsbaserade utsläpp. Då räknar man in internationell bunkring (utsläpp från utrikes sjöfart och flyg från bränslen som bunkras i Sverige) i de svenska totala utsläppen av växthusgaser, säger Allerup.
(TT)