Klimakteriebesvär inträffar oftast i 50-årsåldern, men nu för tiden har en del kvinnor i 40-årsåldern också klimakteriebesvär.
Fråga: Vad kan man göra mot klimakteriebesvär? Lisbeth
Svar: Hos patienter med tidiga klimakteriebesvär är de flesta yrkesverksamma kvinnor som gått in i klimakteriet på grund av arbetstryck och stress. En del som har tidiga klimakteriebesvär är kvinnor som är angelägna om att gå ner i vikt. Kroppen saknar då de nödvändiga näringsämnena, vilket påskyndat organens åldrande, vilket resulterar i tidiga klimakteriebesvär.
Vanliga symptom är värmevallningar och svettningar, humörsvängningar med retlighet, irritation och nedstämdhet. Västerländsk medicin tror att den minskade mängden östrogen är orsaken till klimakteriebesvär. Det är inte fel, men det är inte hela sanningen.
Enligt traditionell kinesisk medicin, TKM, beror klimakteriebesvär på att njurens qi gradvis minskar, brist i blod och essens, vilket gör att yin och yang hamnar i obalans. När det är brist på yin i njurarnas och leverns system, förlorar yang harmonin med yin, och kommer till ytan. Det är den huvudsakliga patogenesen till dessa besvär. De finns också de som tror att brist i njurarna är grunden, och att nyckeln är att hjärnan inte får tillräckligt stöd från njurarna.
Behandlingen ska fokusera på att stödja njurens system, och efter behov lösa qi-stagnation i levern.
Det finns många studier om akupunkturs effekt på klimakteriebesvär. De visar att effektiviteten är runt 90 procent. Akupunktur har inga begränsningar och inga biverkningar har rapporterats. Jämfört med hormonbehandling i modern medicin, har akupunktur större fördelar.
För de som har klimakteriebesvär är det bra med tillräcklig vila, att få tillräckligt med sömn, men inte för mycket sängläge. Rätt kost är viktigt. Man bör begränsa livsmedel som innehåller mycket fett och kolhydrater, äta mindre salt, äta mer grönsaker, sojabönor och livsmedel som är rika på protein. Ingen rökning, ingen alkohol.
Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån traditionell kinesisk medicin, TKM. Skicka din fråga till [email protected]
Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.
Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!